Nagrada za (samo)obespravljivanje u Jajcu

Sve je ovo simptomatičnije time što su upravo iz OSCE-a ovih dana ustali da se bune protiv ukidanja neustavnog naziva BHS za nastavni predmet na kojem uglavnom bošnjačka djeca u Kantonu Sarajevo uče svoj maternji bosanski jezik.

 

Kako u praksi izgleda zloupotrebe djece da bi se zamjenom teza izvršila brutalna diskriminacija jednog naroda, pa zatim još i pokazala u pozitivnom svjetlu, vidjeli smo na primjeru slučaja “Jajce”.

Nakon što je dio međunarodne zajednice i njenih NVO-klijenata pravo Bošnjaka na obrazovanje na vlastitom jeziku predstavio kao “razdvajanje djece”, te nakon toga proveo medijsku kampanju kojom je uspio spriječiti osnivanje škole koja bi radila po NPP na bosanskom jeziku, odlučio se prvo novčano (50.000 KM), a zatim i svečano, nagradom “Max van der Stoel”, nagraditi instrumentaliziranu djecu koja su navedena da sama sebe diskriminiraju.

Ovo je vrlo opasan presedan kojim se šalje poruka da će oni među Bošnjacima koji svojevoljno odustanu od svojih Ustavom zagarantiranih prava biti prihvaćeni, pohvaljeni, ali i novčano nagrađeni, dok će oni koji budu na njima insistirali dobiti etiketu problematičnih nacionalista.

Iz organizacija poput OSCE to čak niti ne kriju, poručujući da su ovakve vrste nagrada “investicija koju bi međunarodna zajednica trebalo da uloži u nove naraštaje”.

Naravno, nije potrebno ni spominjati da se ovu brutalnu diskriminaciju pokušalo predstaviti kao “pomirenje”, iako je krajnji rezultat cijele priče taj da su bošnjačka djeca nastavila ići u školu koja radi po hrvatskom NPP u kojoj im se i dalje nacionalna grupa predmeta predaje na hrvatskom jeziku i u kojoj je većina udžbenika na hrvatskom jeziku.

Sve je ovo simptomatičnije time što su upravo iz OSCE-a ovih dana ustali da se bune protiv ukidanja neustavnog naziva BHS za nastavni predmet na kojem uglavnom bošnjačka djeca u Kantonu Sarajevo uče svoj maternji bosanski jezik.

PROČITAJTE I...

Mina Ibrahimović vratila se u svoje Dimniće prije nekoliko godina, kako kaže, da tu liječi svoju tugu. Mini su u genocidu ubijeni sinovi Saib i Samir, te muž Sadik. Do prije dvije godine živjela je u drvenoj kućici. Federalno ministarstvo za izbjeglice napravilo joj je kuću i sad joj je lakše. Mina ima ovce i koze, ukupno pedesetak grla. Ima dosta voća, a uzgaja i povrće

: Crkva Manastira u Zavali jedini je primjer polupećinske crkve u Bosni i Hercegovini i nalazi se u istoimenom selu u zapadnom dijelu Popovog polja, četrdesetak kilometara južno od Stoca. Mještani kažu da je Manastir dio religijskog, kulturnog i prirodnog konteksta povezanog atrakcijama u Popovom polju kao što su pećina Vjetrenica, ostaci srednjovjekovnih crkava, stara željeznička stanica, kula, niz stambenih objekata u selu Zavala i Trebišnjica, najveća ponornica u Evropi

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!