Nagrada za (samo)obespravljivanje u Jajcu

Sve je ovo simptomatičnije time što su upravo iz OSCE-a ovih dana ustali da se bune protiv ukidanja neustavnog naziva BHS za nastavni predmet na kojem uglavnom bošnjačka djeca u Kantonu Sarajevo uče svoj maternji bosanski jezik.

 

Kako u praksi izgleda zloupotrebe djece da bi se zamjenom teza izvršila brutalna diskriminacija jednog naroda, pa zatim još i pokazala u pozitivnom svjetlu, vidjeli smo na primjeru slučaja “Jajce”.

Nakon što je dio međunarodne zajednice i njenih NVO-klijenata pravo Bošnjaka na obrazovanje na vlastitom jeziku predstavio kao “razdvajanje djece”, te nakon toga proveo medijsku kampanju kojom je uspio spriječiti osnivanje škole koja bi radila po NPP na bosanskom jeziku, odlučio se prvo novčano (50.000 KM), a zatim i svečano, nagradom “Max van der Stoel”, nagraditi instrumentaliziranu djecu koja su navedena da sama sebe diskriminiraju.

Ovo je vrlo opasan presedan kojim se šalje poruka da će oni među Bošnjacima koji svojevoljno odustanu od svojih Ustavom zagarantiranih prava biti prihvaćeni, pohvaljeni, ali i novčano nagrađeni, dok će oni koji budu na njima insistirali dobiti etiketu problematičnih nacionalista.

Iz organizacija poput OSCE to čak niti ne kriju, poručujući da su ovakve vrste nagrada “investicija koju bi međunarodna zajednica trebalo da uloži u nove naraštaje”.

Naravno, nije potrebno ni spominjati da se ovu brutalnu diskriminaciju pokušalo predstaviti kao “pomirenje”, iako je krajnji rezultat cijele priče taj da su bošnjačka djeca nastavila ići u školu koja radi po hrvatskom NPP u kojoj im se i dalje nacionalna grupa predmeta predaje na hrvatskom jeziku i u kojoj je većina udžbenika na hrvatskom jeziku.

Sve je ovo simptomatičnije time što su upravo iz OSCE-a ovih dana ustali da se bune protiv ukidanja neustavnog naziva BHS za nastavni predmet na kojem uglavnom bošnjačka djeca u Kantonu Sarajevo uče svoj maternji bosanski jezik.

PROČITAJTE I...

Cica s više lica – Pamuk dozira kritiku turskih (ne)prilika u zavisnosti gdje, kako i zašto. Nema u tome neke konzistentnosti. Gledao sam više intervjua koje je davao na ovdašnjim televizijama povodom lansiranja novog romana. U zavisnosti s kim razgovara mijenja stavove...

Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu, kao centralna džamija Rijaseta IZ u našoj zemlji, po svojoj arhitekturi, višestoljetnom trajanju i aktivnostima koje se u njoj odvijaju, izdvaja se od ostalih naših džamija. Jedna od posebnosti ove džamije jeste i ta što se u njoj svaki dan poslije podne-namaza prouči hatma njenom vakifu Gazi Husrev-begu. Već skoro 500 godina, kako to zapisa i u vakufnami ovjeri veliki Gazi Husrev-beg, trideset džuzhana pred njegovu plemenitu dušu prouči trideset džuzeva Kur’ana Časnog. Hatmu uče džuzhani, a obavezni su svaki dan doći u Begovu džamiju, i tu proučiti svoj džuz

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!