Nagrada Stava “25. novembar”: Noć Dževada Karahasana

“Svaka nagrada čovjeka raduje. Radujete se kada vam u svakodnevnom životu neko kaže vidim te, čujem te, znam za tebe, jer čovjek je biće jezika, a to znači biti vezan sa drugim ljudima, koji govore taj jezik. Ako hoćeš da imaš jezik za sebe, moraš ga dijeliti sa drugima, tako je sa zrakom, sa suncem.

 

Na svečanosti u Sarajevu večeras je Dževadu Karahasanu uručena nagrada “25. novembar“ za životno djelo iz oblasti književnosti. Priznanje mu je dodijelila Amina Šećerović-Kašli, zamjenica glavnog urednika “Stava”.

Svečanost je prigodnim govorom otvorio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, u kojem je naglasio da su umijeće zajedničkog življenja i umijeće pripovijedanja utkani u srž postojanja BiH.

“Da je tolerancija stvarni postament državnosti BiH potvrđeno je u posljednjoj agresiji na našu zemlju, koja je tada ponovo odbranjena na temeljima antifašizma, jednakosti i zajedništva. I velike civilizacije istoka i zapada poštovale su i prihvatale toleranciju i suživot naših naroda uviđajući da je to fundament koji pokreće zemlju i drži njene narode u prirodnom zajedništvu“, rekao je, između ostalog, Izetbegović, te čestitao Karahasanu na dobijenoj nagradi i “Stavu” na utemeljenju nagrade “25. novembar“.

Karahasan je u izjavi za Anadoliju istakao da je izuzetno sretan, jer je dobitnik nagrade “25. novembar“ za životno djelo iz oblasti književnosti.

“Svaka nagrada čovjeka raduje. Radujete se kada vam u svakodnevnom životu neko kaže vidim te, čujem te, znam za tebe, jer čovjek je biće jezika, a to znači biti vezan sa drugim ljudima, koji govore taj jezik. Ako hoćeš da imaš jezik za sebe, moraš ga dijeliti sa drugima, tako je sa zrakom, sa suncem. Možemo sebi lagati kako smo nezavisni, sebi dovoljni, ali to naravno nije istina. Svakome od nas treba priznanje, treba mu neko drugi ko će mu potvrditi da ga vidi da ga ima. Dobiti nagradu znači da ljudi vole to što radiš. To mnogo znači, pogotovo ako nagradu dobije čovjek koji piše, jer pišemo želeći da razgovaramo. Knjiga je ponuda za razgovor, a onda još ako čovjek dobije nagradu od izrazito kompetentnog žirija, pa ona se zove 25. novembar, a taj čovjek je iz Bosne, jasno je da mu to mnogo, mnogo znači“, kazao je Karahasan.

Priznanje, koje je utemeljio sedmični časopis “Stav“, Karahasanu je dodijelio stručni žiri, kojim je predsjedavao Sanjin Kodrić, a u kojem su se nalazili još: Almir Bašović, Dijana Hadžizukić, Fahrudin Rizvanbegović, Sead Šemsović, Filip Mursel Begović, glavni urednik “Stava“.

Partner projekta Simurg Media, koja je izdavač magazina Stav, bila je BBI banka.

Karahasan je rođen 1957. godine u Duvnu, današnjem Tomislavgradu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a zatim je nastavio školovanje u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Doktorski rad odbranio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na sastanku stručnog žirija 11. novembra je odlučeno da se nagrada “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti dodjeljuje književnicima iz BiH, te da se sastoji od nagradnog fonda u iznosu 10.000 KM, skulpture akademskog kipara Adisa Lukača i plakete. Nagrada se dodjeljuje povodom Dana državnosti BiH iz oblasti književnosti u tri kategorije – za životno djelo iz oblasti književnosti, knjigu godine iz oblasti književnosti i neobjavljeni rukopis mladoga pisca.

Odlučeno je da ove godine nagrada bude dodijeljena za životno djelo iz oblasti književnosti, dok će za druge dvije nagrade stručni žiri raspisati konkurs početkom 2017. godine.

PROČITAJTE I...

Enisa Larson živi i radi u Švedskoj, a u okolini Prijedora, odakle je rodom, 2012. godine podigla je voćnjak na vlastitom imanju. U voćnjaku je zasađeno 5.000 stabala. Već 2016. godine Enisa je osnovala firmu “Agroplus”. Renata Skoko odselila je kao samohrana majka s djetetom školskog uzrasta nedavno u Njemačku. Pošto ima hrvatsku putovnicu, mogla je otići da radi a da ne traži vizu. U Sarajevu je radila u privatnoj poliklinici, a u Njemačkoj je njegovateljica

Valjalo mi je spasiti porodicu, sačuvati vlastitu glavu te zadržati što više komšija i saboraca da se ne povuku s jedinicama tzv. Narodne odbrane. Onima koji su željeli ostati upućivane su razne prijetnje. Meni je poznanik došao reći da bježim jer me planiraju ubiti i kuću mi zapaliti. Valjda im je neko javio da zaustavljam vojnike i odvraćam ih od odlaska. Svojim ukućanima sam rekao da ostanu kod kuće, a ja sam otišao iskopati rov u šumi iznad kuće. Uzeo sam dvije puške i otišao u šumu, gdje sam ostao dok opasnost nije prošla. Samo je supruga znala gdje sam”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!