Na pomolu koalicija stranaka iz RS u Bosanskom Petrovcu

Okosnicu nove koalicije će nositi stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj. Sada se koalicija iz entiteta preljeva u ovaj krajiški gradić, kojeg vrlo često u svrstavaju u Savez srpskih općina zajedno sa Drvarom, Bosanskim Grahovom i Glamočem. Upravo u tom pravcu i idu amandmani na nacrt federalnog zakona o šumama upućenih iz ovih općina a dirigiranih iz Republike Srpske.

Petnaestog avgusta trebala bi biti održana sjednica Općinskog vijeća Bosanski Petrovac. Na kolegiju održanom trećeg avgusta definiran je dnevni red. Glasat će se o povjerenju Midhatu Hidiću, zamjeniku predsjedavajućeg Općinskog vijeća koji je iz reda bošnjačkog naroda, izmjeni sastava komisija Općinskog vijeća te imenovanju članova privremenih upravnih i nadzornih odbora ustanova čiji je osnivač OV.

Trenutačno Općinsko vijeće čini 17 vijećnika iz 12 stranaka. SDA ima najviše, četiri, zatim SNSD i DNS po dva, dok Socijalistička partija, Naša stranka, DF, A-SDA, DNZ, SBB, SDP, SBIH i Srpska napredna stranka imaju po jednog vijećnika.

Sada je na pomolu novo preslagivanje vlasti. Kako saznajemo, novu većinu bi trebali činiti SNSD Milorad Dodik, Socijalistička partija (SP), Demokratski narodni savez (DNS)  Marko Pavić, Srpska napredna stranka, DNZ te jedan nezavisni vijećnik. Na čelu te koalicije bio bi aktuelni načelnik Zlatko Hujić.

Okosnicu nove koalicije će nositi stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj. Sada se koalicija iz entiteta preljeva u ovaj krajiški gradić, kojeg vrlo često svrstavaju u Savez srpskih općina zajedno sa Drvarom, Bosanskim Grahovom i Glamočem. Upravo u tom pravcu i idu amandmani na nacrt federalnog zakona o šumama, upućeni iz ovih općina a dirigirani iz Republike Srpske.

Ukoliko se ostvare najave, u opoziciji bi ostale gotovo sve političke partije sa bosanskim predznakom i to SDA i SBB te DF i SDP. Kako saznajemo, DF i SDP neće biti dio većine koja majorizira bilo koga, a u ovom slučaju Bošnjake. Ostaje nejasno kako će se postaviti A-SDA. Nepoznat je i status Naše stranke koja u svojim redovima ima velik broj članova Bošnjaka. Od ove dvije stranke zavisi ishod same sjednice i daljnji tok pregovaračkih procesa u Bosanskom Petrovcu.

Da li će se Naša stranka držati predizbornih principa i obećanja ili će podržati majoriziranje Bošnjaka saznat ćemo ubrzo, kao što će se vidjeti i da li će A-SDA okrenuti leđa ostalim Bošnjacima u vijeću.

PROČITAJTE I...

Strache je svoj posljednji sastanak u ulozi austrijskog dopremijera imao 13. maja u Beču, kada je u posjetu primio Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Njih dvojicu već dugo vežu zajednički desničarski interesi i kontakti.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!