Na pomolu koalicija stranaka iz RS u Bosanskom Petrovcu

Okosnicu nove koalicije će nositi stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj. Sada se koalicija iz entiteta preljeva u ovaj krajiški gradić, kojeg vrlo često u svrstavaju u Savez srpskih općina zajedno sa Drvarom, Bosanskim Grahovom i Glamočem. Upravo u tom pravcu i idu amandmani na nacrt federalnog zakona o šumama upućenih iz ovih općina a dirigiranih iz Republike Srpske.

Petnaestog avgusta trebala bi biti održana sjednica Općinskog vijeća Bosanski Petrovac. Na kolegiju održanom trećeg avgusta definiran je dnevni red. Glasat će se o povjerenju Midhatu Hidiću, zamjeniku predsjedavajućeg Općinskog vijeća koji je iz reda bošnjačkog naroda, izmjeni sastava komisija Općinskog vijeća te imenovanju članova privremenih upravnih i nadzornih odbora ustanova čiji je osnivač OV.

Trenutačno Općinsko vijeće čini 17 vijećnika iz 12 stranaka. SDA ima najviše, četiri, zatim SNSD i DNS po dva, dok Socijalistička partija, Naša stranka, DF, A-SDA, DNZ, SBB, SDP, SBIH i Srpska napredna stranka imaju po jednog vijećnika.

Sada je na pomolu novo preslagivanje vlasti. Kako saznajemo, novu većinu bi trebali činiti SNSD Milorad Dodik, Socijalistička partija (SP), Demokratski narodni savez (DNS)  Marko Pavić, Srpska napredna stranka, DNZ te jedan nezavisni vijećnik. Na čelu te koalicije bio bi aktuelni načelnik Zlatko Hujić.

Okosnicu nove koalicije će nositi stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj. Sada se koalicija iz entiteta preljeva u ovaj krajiški gradić, kojeg vrlo često svrstavaju u Savez srpskih općina zajedno sa Drvarom, Bosanskim Grahovom i Glamočem. Upravo u tom pravcu i idu amandmani na nacrt federalnog zakona o šumama, upućeni iz ovih općina a dirigirani iz Republike Srpske.

Ukoliko se ostvare najave, u opoziciji bi ostale gotovo sve političke partije sa bosanskim predznakom i to SDA i SBB te DF i SDP. Kako saznajemo, DF i SDP neće biti dio većine koja majorizira bilo koga, a u ovom slučaju Bošnjake. Ostaje nejasno kako će se postaviti A-SDA. Nepoznat je i status Naše stranke koja u svojim redovima ima velik broj članova Bošnjaka. Od ove dvije stranke zavisi ishod same sjednice i daljnji tok pregovaračkih procesa u Bosanskom Petrovcu.

Da li će se Naša stranka držati predizbornih principa i obećanja ili će podržati majoriziranje Bošnjaka saznat ćemo ubrzo, kao što će se vidjeti i da li će A-SDA okrenuti leđa ostalim Bošnjacima u vijeću.

PROČITAJTE I...

Oni su se do te mjere integrirali u poljsko društvo da je jedina stvar koja ih razlikuje od svojih slavenskih sunarodnjaka njihova vjeroispovijest, ali danas ih je vrlo malo, samo oko 3.000 u zemlji koja broji oko 38 miliona ljudi. Posljednjih godina Tatari su bili jedna od meta diskusije o izbjeglicama i muslimanima u zemlji u kojoj je ekstremna desnica toliko jaka i kojom vlada desničarska Stranka zakona i pravde (PiS). Godine 2014. pojavile su se ksenofobne poruke na džamiji i na seoskom groblju. Godinu dana ranije, u gradu Gdańsku na sjeveru zemlje, vandali su izazvali požar u džamiji

Milorad Dodik radi sve kako bi BiH postala nemoguća zemlja, a Dragan Čović mu u tome sekundira. Upravo je izbor Željka Komšića posljedica takve Čovićeve politike. Mislim da će Komšić dočekati mirovinu na mjestu člana Predsjedništva BiH ako Čović nastavi graditi savez s Dodikom. Ponovit ću, takav savez je prije svega na štetu Hrvata, pa, ako hoćete, i hrvatskih nacionalnih interesa. Graditi savez s čovjekom koji najavljuje ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom znači podržavati neku novu ideju “Velike Srbije”, ideju koja je nanijela zla i Hrvatima, i Bošnjacima, ali i Srbima.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!