Na pomolu koalicija stranaka iz RS u Bosanskom Petrovcu

Okosnicu nove koalicije će nositi stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj. Sada se koalicija iz entiteta preljeva u ovaj krajiški gradić, kojeg vrlo često u svrstavaju u Savez srpskih općina zajedno sa Drvarom, Bosanskim Grahovom i Glamočem. Upravo u tom pravcu i idu amandmani na nacrt federalnog zakona o šumama upućenih iz ovih općina a dirigiranih iz Republike Srpske.

Petnaestog avgusta trebala bi biti održana sjednica Općinskog vijeća Bosanski Petrovac. Na kolegiju održanom trećeg avgusta definiran je dnevni red. Glasat će se o povjerenju Midhatu Hidiću, zamjeniku predsjedavajućeg Općinskog vijeća koji je iz reda bošnjačkog naroda, izmjeni sastava komisija Općinskog vijeća te imenovanju članova privremenih upravnih i nadzornih odbora ustanova čiji je osnivač OV.

Trenutačno Općinsko vijeće čini 17 vijećnika iz 12 stranaka. SDA ima najviše, četiri, zatim SNSD i DNS po dva, dok Socijalistička partija, Naša stranka, DF, A-SDA, DNZ, SBB, SDP, SBIH i Srpska napredna stranka imaju po jednog vijećnika.

Sada je na pomolu novo preslagivanje vlasti. Kako saznajemo, novu većinu bi trebali činiti SNSD Milorad Dodik, Socijalistička partija (SP), Demokratski narodni savez (DNS)  Marko Pavić, Srpska napredna stranka, DNZ te jedan nezavisni vijećnik. Na čelu te koalicije bio bi aktuelni načelnik Zlatko Hujić.

Okosnicu nove koalicije će nositi stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj. Sada se koalicija iz entiteta preljeva u ovaj krajiški gradić, kojeg vrlo često svrstavaju u Savez srpskih općina zajedno sa Drvarom, Bosanskim Grahovom i Glamočem. Upravo u tom pravcu i idu amandmani na nacrt federalnog zakona o šumama, upućeni iz ovih općina a dirigirani iz Republike Srpske.

Ukoliko se ostvare najave, u opoziciji bi ostale gotovo sve političke partije sa bosanskim predznakom i to SDA i SBB te DF i SDP. Kako saznajemo, DF i SDP neće biti dio većine koja majorizira bilo koga, a u ovom slučaju Bošnjake. Ostaje nejasno kako će se postaviti A-SDA. Nepoznat je i status Naše stranke koja u svojim redovima ima velik broj članova Bošnjaka. Od ove dvije stranke zavisi ishod same sjednice i daljnji tok pregovaračkih procesa u Bosanskom Petrovcu.

Da li će se Naša stranka držati predizbornih principa i obećanja ili će podržati majoriziranje Bošnjaka saznat ćemo ubrzo, kao što će se vidjeti i da li će A-SDA okrenuti leđa ostalim Bošnjacima u vijeću.

PROČITAJTE I...

Imao sam sreću da sam poznavao Aliju Izetbegovića i svjedočio nekim događajima. Necmettin Erbakan je 1990. imao veliki kongres Refah partije u Ankari i tada je Alija s njim imao sastanak. No, tada je upoznao i Recepa Tayyipa Erdoğana, koji nije imao visoku političku funkciju, a kada se vratio u Sarajevo, na sastanku SDA je rekao da je Kongres lijepo prošao te da je imao lijep sastanak s Erbakanom, ali da im nosi jedan muštuluk

Nekadašnji komandant 7. muslimanske brigade Šerif Patković danas je predsjedavajući Koordinacije boračke organizacije Armije RBiH, koja okuplja Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja, Savez demobilisanih boraca u FBiH, organizaciju Porodica šehida i poginulih boraca i Savez ratnih vojnih invalida. Aktivan je u upravnim odborima fondacija za pravnu pomoć borcima Armije RBiH i za stambeno zbrinjavanje boračke populacije u FBiH. S komandantom smo razgovarali povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću, ali i reakcije koju je uputio ispred koordinacije koju vodi na, za borce, neprihvatljivo imenovanje Svetlane Cenić na poziciju predsjednice Nadzornog odbora BH Telecoma

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!