Lučonoše daytonske nacional-ljevice

Upravo je Naša stranka glavni promotor ovog građanskog “novog realizma” po kojem se postdaytonska Bosna i Hercegovina i njeno uređenje uzima ne samo kao dato i nepromjenjivo nego i poželjno stanje, pa se svaki pokušaj da se poboljšaju i promjene trenutne okolnosti, da se ojača ili osnaži država nauštrb entiteta, da se ponište rezultati agresije, genocida i etničkog čišćenja te ublaže vještačke podjele od Naše stranke dočekuje kao prakticiranje “bošnjačkog nacionalizma”.

Kako se bliže izbori, tako spadaju i mnogi dugo održavani paravani korišteni da se sakrije prava priroda onoga što se iza njih krije. Upravo takvu funkciju imala je poprilično izlizana crvena ponjava kojom se pokušavao zagrtati danas posrnuli i razotkriveni više prohrvatski nego neomarksistički portal Prometej.ba.

Prometejci, koji su se uvijek trudili biti avangardni, u smislu da prvi kreativno šovinistički nasrnu na bošnjački kolektiv, ali s ko fol neutralnih, ljevičarskih pozicija, ipak nikada nisu mogli sakriti niti svoje eurocentrične i orijentalističke supremacističke svjetonazore, niti svoja suštinski velikohrvatska politička uvjerenja.

Iako se sa stranica Stava nekoliko puta ukazivalo na takvu mimikriju, kojom se antibošnjački šovinizam prodaje pod legitiman stav, to ipak nije smetalo sarajevskom građanskom i ljevičarskom mainstreamu sve dok su mete takvog šovinizma bili njihovi ideološki i politički neistomišljenici među Bošnjacima. No, sada, kada su na red došli i oni sami, odjednom se spoznalo da je zapravo na tapeti sve vrijeme bio bošnjački narod kao kulturni i politički kolektiv.

Istini za volju, nije riječ o nekom suštinskom ideološkom razilaženju (barem u odnosu prema zajedničkom “neprijatelju”), već više o šizmi nastaloj u vezi s pitanjem u kojim okvirima prakticirati građanska, liberalna i ljevičarska uvjerenja.

Jedan dio tradicionalne anacionalne građanštine to bi radio u okvirima Bosne i Hercegovine kao države, i to na nivou individualnog građanina, dok drugi, kojima pripadaju i likovi s Prometeja, okvire za legitimno političko djelovanje svode na nacionalne kolektive smatrajući da je svako političko organiziranje i djelovanje građana iznad tog nivoa, pogotovo na nivou cijele Bosne i Hercegovine, u suštini samo vozilo za bošnjački nacionalizam.

Upravo je na toj liniji i po tom pitanju, zapravo na kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, pukla tikva između ova dva krila. Na Prometeju Komšićevu kandidaturu praktično smatraju podvalom “bošnjačkih nacionalista” koja legitimira hrvatski nacionalistički odgovor, te istovremeno zagovaraju neke druge političke opcije, a u suštini i praksi pobjedu Dragana Čovića.

Stavovi prometejaca u tom su smislu posve tipični za hrvatsku političku kulturu u Bosni i Hercegovini jer su gotovo identični hrvatskom političkom hadezeovskom mainstreamu, koji u svom odnosu prema bošnjačkim partnerima ne funkcionira na osnovu racionalnog nego na temelju supremacističkih predrasuda, klerikalnih strahova i orijentalističkih stereotipa.

U okviru takve političke kulture hrvatski političar izabran većinom bošnjačkih glasova ne može biti ništa drugo nego janjičar i kukavičije jaje; bilo kakva demokratija, ako su Bošnjaci većina, nije ništa drugo nego brutalno preglasavanje i “šerijatizacija” koja provocira nasilni odgovor; bilo kakvo jačanje države u smislu brisanja nepotrebnih administrativnih granica jeste invazija na “tisućljetne” hrvatske prostore i tako dalje, i tako dalje.

Zanimljivo je da ovakvu političku kulturu ne baštine samo unutar hrvatskog ili srpskog korpusa. Neki dijelovi njenih manifestacija mogu se primijetiti i na prostorima većinom naseljenim Bošnjacima, što se ponajviše artikulira u politici koju vodi navodno liberalna Naša stranka.

Upravo je Naša stranka glavni promotor ovog građanskog “novog realizma” po kojem se postdaytonska Bosna i Hercegovina i njeno uređenje uzima ne samo kao dato i nepromjenjivo nego i poželjno stanje, pa se svaki pokušaj da se poboljšaju i promjene trenutne okolnosti, da se ojača ili osnaži država nauštrb entiteta, da se ponište rezultati agresije, genocida i etničkog čišćenja te ublaže vještačke podjele od Naše stranke dočekuje kao prakticiranje “bošnjačkog nacionalizma”.

Baš takvim političkim pogledima sve više naginje i SDP pod palicom “mlade garde”. Izgleda da je vitlanje etiketom “bošnjačkog nacionaliste” kao oruđem iznad glava neistomišljenika, te imputiranje nacionalizma za svaku političku poziciju koja ne pristaje na cementiranje postojećeg stanja i legitimiziranje nacionalističkih srpskih i hrvatskih apetita i pretenzija na pojedine dijelove Bosne i Hercegovine kao nekakvih njihovih neotuđivih “prava” ono što je glavna karakteristika novog ljevičarskog mutanta čiji je Prometej do sada najtipičniji medijski predstavnik.

 

PROČITAJTE I...

"Ostajem na usluzi Bošnjačkom nacionalnom vijeću, Stranci demokratske akcije Sandžaka i svom bošnjačkom narodu za sve vrste i oblike djelovanja kojim mogu doprinijeti u daljem ostvarivanju tih plemenitih ciljeva", napisao je Džudžo u svojoj ostavci. Za sedmičnik Stav Džudžo nije želio dodatno obrazlagati svoju odluku tek dodavši da "teške riječi koje su ovih dana izgovorene o meni, ostat će sramni biljeg na onima koji su ih izrekli, a ne na onome o kome su izrečene."

U isto vrijeme kada dačići, vučići, vulini, dodici podrivaju međunarodni imidž Bosne i Hercegovine i pričaju priče o “muslimanskoj Bosni”, enesovci, esdepeovci i ini demagozi podvaljuju lažne teme i dileme, optužujući bošnjačku politiku kako je svojim djelovanjem doprinijela da u Sarajevu nema dovoljno nebošnjaka i kako sarajevske ulice nose za nebošnjake neprihvatljiva imena. Paralelno se razvija napuhana medijska priča o korupciji bošnjačkih kadrova, netransparentnom djelovanju institucija Islamske zajednice, od Bejtul-mala do Ureda za hadž. Šanse da je sve to slučajno i spontano male su ili nikakve

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!