Konceptualni SDP

Za Nikšića, u tom smislu, nema loše reklame; što ga više ima u medijima, to bolje za njega. Cirkuzajući o progresivnom krilu partije, iznoseći u javnost prljavi partijski veš, prikazujući se poštenim i principijelnim naspram partijskih makijavelista, pozicija partijskog enfant terriblea postala je za Nikšića uloga života.

Izgleda da SDP ne prestaju potresati unutrašnji sukobi. Pored evidentnog, već višegodišnjeg sukoba stare garde i vlasti gladnih mladih pionira, listom članova FOM-a, koji su bili presudni da Nermin Nikšić preuzme kormilo u SDP-u, na sceni je i jedan, ponešto smiješan sukob.

Damir Nikšić, novi član SDP-a, mada tvrdi da je član Partije takorekuć od 1986. godine, odlučio je od unutrašnje partijske kadrovske politike praviti javni performans.

Nezadovoljan što nije konsultiran u vezi sa SDP-ovim kadrovskim rješenjima za vlast u Kantonu Sarajevu i uvjeren da ima dovoljno političke težine da nominira i postavlja barem neke od SDP-ovih ministara, ovaj konceptualni umjetnik na privremenom radu u politici odlučio je čitav sukob praktično uživo prenositi.

Naravno, kao i uvijek kada je riječ o Damiru Nikšiću, iza na prvi pogled simpatične (političke) naivnosti krije se dobro proračunata kampanja promocije vlastitog lika i djela. Ulaskom u Skupštinu Kantona Sarajevo i sjedanjem za budžetske jasle Nikšić je svoj osnovni cilj osiguravanja lagodne lične egzistencije ostvario – sve poslije toga samo mu dodatno ide u korist.

Za Nikšića, u tom smislu, nema loše reklame; što ga više ima u medijima, to bolje za njega. Cirkuzajući o progresivnom krilu partije, iznoseći u javnost prljavi partijski veš, prikazujući se poštenim i principijelnim naspram partijskih makijavelista, pozicija partijskog enfant terriblea postala je za Nikšića uloga života.

Popustilo mu se ili ne popustilo, napredovao on u partiji ili bio iz nje naglavačke izbačen, šta god se desilo sa SDP-om i ma kakva bila pozicija ove stranke u Kantonu Sarajevo nakon njegovog mandata, Nikšić može računati da će sljedeće četiri godine biti odlično plaćen za performans koji će mu donijeti samo još više lične popularnosti.

A što se tiče SDP-a, to je za nepredvidivog Nikšića tek samo jedna od stepenica, korak više…

PROČITAJTE I...

Na sudu se ne bi vodila historijska, već rasprava o meritumu pravne stvari – laži i kleveti. Drugo, niti jedna objektivna historijska analiza nije dokazala da je Alija Izetbegović organizirao sistem bilo kakve, a kamoli masovne represije koja je završavala smrću čak i malog broja ljudi, pa je njegovo dovođenje u isti kontekst sa Staljinom, u najmanju ruku, neukusno, ako već nije provokacija. Izrečene neistine nemaju veze s činjenicama, dakle, lažne su i nanose štetu ugledu i časti Alije Izetbegovića i njegove porodice, a nisu dio rasprave o interpretaciji historijskih događaja

Tužilaštvo kojim rukovodi Gordana Tadić podiglo je u vrijeme njenog v. d. mandata optužnice protiv trojice generala Armije BiH i jednog komandanta specijalnih policijskih snaga MUP-a RBiH. Nije u pitanju samo dojam javnosti nakon svih tih slučajeva, pravni stručnjaci sada već izravno govore o tome kako se radi o direktnim pokušajima revizije historije i izjednačavanja odgovornosti za sve ono što se dešavalo na početku i tokom agresije na BiH. Posebice zato što se u nekim optužnicama nalaze teške kvalifikacije kakva je “udruženi zločinački poduhvat”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!