Kodrić: Proučavaocima bosanskog jezika prijeti se optužbom da su nacionalisti

U nekim slučajevima neke naše intelektualce, čak i bosniste, dovodi se u stanje da se pasiviziraju ili čak distanciraju od onoga čime se zapravo bave i po prirodi stvari trebaju baviti

Prof. dr. Sanjin Kodrić u svom se izlaganju na konferenciji bavio problemom modela relativiziranja, negiranja i apropriranja bosanskog jezika i književno-kulturalnih sadržaja na bosanskom jeziku, odnosno bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture. U tom kontekstu ukazao je najprije na više od jednog stoljeća dugu i tvrdokornu tradiciju lingvističkog nacionalizma i proces tzv. “nacionaliziranja muslimana” kao pojavu koja se prati od devetnaestostoljetnog nacional-romantizma na Slavenskom jugu pa nadalje, a u svojim ne samo reliktima već i u novim oblicima prisutna je i danas, i to upravo u smislu novih vidova relativiziranja, negiranja i apropriranja bosanskog jezika i njegovih književno-kulturalnih sadržaja.

Kao ključnu ishodišnu tačku pojava lingvističkog nacionalizma u ovom smislu te kao model za kasnije slične procese “nacionaliziranja muslimana” posebno je prepoznao članak Srbi svi i svuda Vuka St. Karadžića iz 1836. godine, prema kojem su Bošnjaci, odnosno bosanski muslimani tek “Srbi turskog zakona”, a njihov jezik, književnost i kultura srpski.

“Na temelju ovih i ovakvih devetnaestostoljetnih velikodržavnih nacional-romantičarskih ideologema i njihova anahronog oživljavanja u savremenom trenutku, čak i u naučnoj javnosti, a posebno u političkom diskursu, danas se plasira i kao naučna činjenica naglašenim ponavljanjem pokušava se nametnuti ono što je čista pseudonaučna neistina – da je bosanski jezik novovjeka izmišljotina, npr. politički projekt Benjamina Kallaya iz vremena austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini, uz niz drugih sličnih potvora, iako je u stvarnoj nauci, čak i onima koji plasiraju ovakve neistine, itekako dobro poznata duga tradicija imena bosanskog jezika, koje je potvrđeno u brojnim svjedočanstvima i stotinama godina prije Kallaya, i to ne samo u izvorima koji bi se danas mogli smatrati ‘bošnjačkim’ već i u brojnim drugim izvorima izvan korpusa bošnjačke zajednice. Kao i svaka druga ideologija i ideološka manipulacija činjenicama, lingvistički nacionalizam negira očitu povijesnu realnost i tako zloupotrebljava i ideološki angažira nauku“, objašnjava profesor Kodrić te dodaje kako bosanski jezik jeste i lingvistička, i književna, i kulturalna činjenica i u povijesti i u savremenom trenutku, ali da upravo i iz spomenutih razloga u političkoj i društvenoj sferi danas i dalje lebdi između zvanične priznatosti ili nepriznatosti.

“Pored ovoga, bosanski jezik dovodi se u pitanje i s pozicija tzv. ‘anacionalizma’. Kako to pokazuju upravo velikodržavne i velikonacionalne ideologije, nacionalizam u jeziku i u vezi s jezikom itekako postoji, i takve u konačnici anticivilizacijske projekte nužno je demaskirati i boriti se protiv njihove maligne penetracije u širu društvenu svijest. No, jednako je pseudonaučno, ali i krajnje neetično demokratska zalaganja za afirmaciju jednog desetljećima marginaliziranog jezika kakav je upravo bosanski jezik i prava na njegovo korištenje kod njegovih diskriminiranih govornika, kako je to slučaj upravo kod Bošnjaka u RS-u, ali i drugdje, proglašavati jednako nacionalističkim i stavljati u isti kontekst s agresivnim pojavama lingvističkog nacionalizma o kojima je ovdje riječ. To je drugi, također vrlo dominantni i danas sve prisutniji model rastakanja bosanskog jezika i njegovih književno-kulturalnih sadržaja, odnosno također direktan prilog relativiziranju, negiranju i apropriranju bosanskog jezika te bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture. Označiti ideju bosanskog jezika nacionalističkom, kako to neki čine, znači proglasiti bavljenje bosanskim jezikom i njegovim književno-kulturalnim sadržajima također nacionalizmom.

Time se proučavaocima bosanskog jezika te posebno bošnjačke književnosti i kulture prijeti optužbom da su i sami nacionalisti, a što onda u nekim slučajevima neke naše intelektualce, čak i bosniste, dovodi u stanje da se pasiviziraju ili čak distanciraju od onoga čime se zapravo bave i po prirodi stvari trebaju baviti. Tako dolazimo i do trećeg modela relativiziranja, negiranja i apropriranja bosanskog jezika i njegovih književno-kulturalnih sadržaja, tj. do situacije kad svojim eksplicitnim ili implicitnim, manjim ili većim odustajanjem od ideje bosanskog jezika ili bošnjačke književnosti i kulture i sami bosnisti na neki način nehotice učestvuju u nametnom nam antibosanskom projektu. Uz zamke optužbi za tobožnji nacionalizam u afirmaciji bosanskog jezika i njegovih književno-kulturalnih sadržaja, riječ je o svojevrsnoj autonegaciji i modelu koji je vjerovatno i najopasniji onda kad je riječ problemu odnosa prema bosanskom jeziku i njegovim književno-kulturalnim sadržajima danas”, pojasnio je profesor Kodrić.

PROČITAJTE I...

Konaković je danas Aliju Izetbegovića i SDA na N1 optužio za etničko čišćenje Srba u Sarajevu, čime imitira ili potvrđuje teze i podvale velikosrpske politike o ulozi Alije Izetbegovića, SDA i uopće Bošnjaka početkom rata u BiH. Nažalost, ovakva vrsta Konakovićeve retorike se ponavlja, čime se on otkriva kao osvetom i mržnjom motivirani političar niskoga profila, ili čak nešto gore

Naša stranka je najavila da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevom Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti ministarstva obrazovanja i kulture KS. Ako se to dogodi Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture. No, ideologija Naše stranke je već dobro poznata, javna i otvorena. U njihovim željama i željicama do sada ih je zaustavljala SDA. Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!