Ko se zaista miješa u izbore u BiH

U toku predizborne kampanje mogli smo vidjeti podršku koju uživaju kandidati iz reda hrvatskog i srpskog naroda, a koja je dolazila iz susjednih zemalja, ili čak iz Rusije. Iako su do sada razni analitičari, kritičari, pa i političari, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim državama, optuživali upravo Tursku da se miješa u izborni proces u BiH, Turska je i ovog puta pokazala da poštuje Bosnu i Hercegovinu, njen sistem, kao i izbor naroda, i nije uputila nikakvu poruku niti posjetu koja bi se mogla protumačiti kao politička podrška ili političko lobiranje

U poprilično burnoj kampanji sada već proteklih izbora mogli smo vidjeti i “goste” iz susjednih država koji su dali direktnu ili indirektnu podršku kandidatima na općim izborima u Bosni i Hercegovini. Na pojedine posjete bilo je i reakcija pa je Mladen Ivanić u septembru izjavio da Srbija ne bi trebala da se miješa u izbore u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić oštro su odgovorili na ovu izjavu kazavši da se Srbija ne miješa u izbore.

“Ono u šta se miješamo jeste opstanak Republike Srpske i prava srpskog naroda na ovom području i zaštita interesa srpskog naroda i Srpske, i da ona opstane”, rekao je Dačić, a zatim je na otvaranju dionice autoputa Banja Luka – Doboj s Miloradom Dodikom ponovo skandalozno najavio prisajedinjenje manjeg entiteta u BiH s Republikom Srbijom. Na predizbornom skupu SNSD-a u Novoj Topoli, održanom krajem septembra, prisustvovao je i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, koji je ujedno i predsjednik općinskog odbora Vučićeve stranke SNS u Sremskoj Mitrovici. Nedimović je s Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović svojim prisustvom ujedno dao i podršku kandidaturi Dodika i Cvijanovićke. Par dana prije ovog predizbornog skupa predsjednik Skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović u Beogradu se sastao s predsjednicom Skupštine Srbije radi potpisivanja memoranduma o obrazovanju. I ta prilika iskorištena je da se još jednom izjavi kako se Srbija ne miješa u izbore.

Svečano otvaranje nove bolnice u Istočnom Sarajevu tamošnja vlast organizirala je “slučajno” dva dana pred same izbore. Na otvorenje je bio pozvan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojem je Dodik teatralno poručio da ga “moli da ne dolazi iz sigurnosnih razloga”. Vučić nije došao na otvorenje, ali je poslao svog izaslanika Nebojšu Stefanovića i pismo Dodiku koje počinje s “Dragi prijatelju”.

“U potpunosti razumem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali, i to, poštovani predsedniče, govori i o vašoj odgovornosti i brizi za celinu srpskog naroda”, stajalo je u Vučićevom pismu, gdje je još kritizirao i “neke” srpske političare koji su napadali Srbiju, aludirajući na Ivanića. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ministar zdravlja u Srbiji Zlatibor Lončar, kao i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević. Osim toga, tokom izborne kampanje u Bosni i Hercegovini pojedini mediji u Srbiji, bliski Vučićevoj vlasti, davali su podršku Dodiku naspram Ivanića. Također, mediji bliski Vučićevoj stranci intenzivno su širili propagandne laži o “muslimanskoj prijetnji”, koje su podsjećale na najgoru ratnohuškačku retoriku iz devedesetih. Uspjeli su izmisliti i to da Bakir Izetbegović sprema poslati na Banju Luku kontingente navodno ozloglašenih navijačkih skupina.

Osim političara iz Srbije, i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov sredinom septembra posjetio je Bosnu i Hercegovinu, gdje se sastao s članovima Predsjedništva BiH, kao i ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom. Lavrov je tokom posjete kazao da imaju favorita, ali da se neće miješati, a onda otputovao u posjetu u Istočno Sarajevo i Banju Luku.

Predstavnici iz RS-a nisu jedini koji su imali podršku stranih političkih centara. Nešto otvoreniju podršku dobio je Dragan Čović, kojem je tri dana pred izbore u posjetu došao hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Plenković miješanje Hrvatske u izbore u BiH nije krio, te je izjavio da je došao Draganu dati poruku političke podrške, prijateljstva, političke saradnje, kao i želje da na izborima ostvari sjajan, pobjednički rezultat. Uz to, hrvatski mediji direktno su radili na mobilizaciji hrvatskog biračkog tijela u korist Čoviću.

I drugi kandidat iz reda hrvatskog naroda, već sada pobjednik, dobio je podršku iz Srbije od predsjednika LDS-a Čedomira Jovanovića, koji ga je posjetio u Sarajevu i javno kazao da podržava Komšića, te da se zvanična Srbija podržavajući Dodika miješa u izbore. Međutim, ova vrsta podrške nije imala karakter uplitanja nacionalnih politika iz druge države, već je više ličila na bljedunjavi pokušaj solidarnosti neke vrste lijeve “internacionale”.

U toku predizborne kampanje, dakle, mogli smo vidjeti podršku koju uživaju kandidati iz reda hrvatskog i srpskog naroda, a koja je dolazila iz susjednih zemalja, ili čak iz Rusije. Iako su do sada razni analitičari, kritičari, pa i političari, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim državama, optuživali upravo Tursku da se miješa u izborni proces u BiH, Turska je i ovog puta pokazala da poštuje Bosnu i Hercegovinu, njen sistem, kao i izbor naroda, i nije uputila nikakvu poruku niti posjetu koja bi se mogla protumačiti kao politička podrška ili političko lobiranje.

Početkom godine hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tokom svoje posjete Turskoj i susreta s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom, vjerovatno nadajući se turskoj podršci, pokušala je razgovarati o izmjeni Izbornog zakona u BiH, u čemu nije uspjela. Nakon tog susreta, Bakir Izetbegović izjavio je da je turski predsjednik Erdoğan pristojan čovjek koji se ne miješa u unutrašnja politička pitanja Bosne i Hercegovine.

Kada je predsjednik Turske Erdoğan prisustvovao Generalnoj skupštini Unije internacionalnih demokrata Turske (UETD), održanoj u maju u Zetri, mnogi su njegov dolazak komentirali kao predizborni skup AKP-a, kao i podrška SDA-u i Izetbegoviću za predstojeće izbore u BiH. Skup kojem je prisustvovalo i oko deset hiljada Bošnjaka protekao je opet bez miješanja u izborni proces u BiH i jedina poruka podrške bila je ona upućena od Izetbegovića Erdoğanu.

Iako su svima poznati čvrsti prijateljski odnosi Izetbegovića i Erdoğana, Turska, kao i što je do sada izjavljivala, u ovom izbornom ciklusu potvrdila je da poštuje Bosnu i Hercegovinu i da se ne miješa u njena unutrašnja pitanja.

PROČITAJTE I...

Te “greške” u tabuliranju glasova toliko su providna krađa da podsjećaju na slabog đaka koji na putu od škole do kuće prepravi ocjene u svjedočanstvu. Naime, ovdje se krađa desila između izvještaja o glasačkoj kutiji i provincijske izborne komisije. Nije čudo da se opozicija i rukama i nogama borila protiv cjelokupnog ponovnog prebrojavanja glasova

S obzirom da mu ni sveti mjesec Ramazan nije pomogao razbistriti dvolične misli, izgleda da je riječ o nekoj vrsti patologije jer se i danas na stranici Vlade Kantona Sarajevo može pročitati kako je ugovor sa firmom Hering d.d, koja danas izvodi radove na Prvoj transferzali, potpisan još 28. septembra 2018. godine. To znači da je u mandatu premijera Adema Zolja i resornog ministra Muje Fiše, a ne u mandatu Forte i Konakovića, posao pripremljen i dodijeljen izvođaču. Od tog trenutka, potpisivanja ugovora, projekat ne realizira Vlada, pa ni ministar Šteta, kako to iluzionist Konaković uzvikuje, nego građevinska firma koja je dobila posao, u skladu sa potpisanim ugovorom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!