Ko o čemu, crveni o zabranama

Dakle, suprotno Dizdarevićevim saznanjima, dvojno državljanstvo nije ograničavajući faktor za najviše državne dužnosti u mnogim zemljama s visokim stupnjem razvijenosti demokratije. Tako, naprimjer, u Velikoj Britanije za izbor čak nije nužno ni da ste britanski državljanin - da biste bili izabrani za predsjednika vlade ili za člana parlamenta, možete biti Irac ili državljanin neke od država Commonwealtha, a svejedno je gdje ste rođeni.

U Oslobođenju od 4. maja Raif Dizdarević, političar iz onog sistema poznat po ulozi predsjednika Predsjedništva SFRJ, koju je obavljao neposredno pred raspad Jugoslavije, i dugogodišnji savezni sekretar (ministar) za inostrane poslove, oglasio se u povodu dva “pitanja o kojima se šuti”.

Dizdarević piše kako ne zna “za primjer da u svijetu postoje slučajevi da može biti šef države neko sa dvojnim državljanstvom” i buni se što u Bosni i Hercegovini, osim u izboru člana Predsjedništva, nema ograničenja u broju mandata.

Ko o čemu, komunisti o zabranama i ograničenjima.

I pritom im je jedini argument to što oni ne znaju da ima primjera koji ih demantiraju. Kad neko nešto ne zna, dobro bi bilo da provjeri prije nego što objavi, da pokuša saznati prije nego što se u javnosti pohvali kao neznalica.

Dakle, suprotno Dizdarevićevim saznanjima, dvojno državljanstvo nije ograničavajući faktor za najviše državne dužnosti u mnogim zemljama s visokim stupnjem razvijenosti demokratije. Tako, naprimjer, u Velikoj Britanije za izbor čak nije nužno ni da ste britanski državljanin – da biste bili izabrani za predsjednika vlade ili za člana parlamenta, možete biti Irac ili državljanin neke od država Commonwealtha, a svejedno je gdje ste rođeni.

Što je to u praksi rijetkost, druga je stvar, ali je zakonom dopušteno.

Također, u zemljama Commonwealtha, a ima ih 53, suveren im je državljanin druge zemlje, britanska kraljica Elizabetha II. I guverneri (kraljičini predstavnici) u tim zemljama najčešće su bivali rođeni u Velikoj Britaniji i bili britanskim državljanima. Ima i čudnovatih situacije. Naprimjer, Michaëlle Jean, nekadašnja guvernerka Kanade, rođena je na Haitiju, a za predstavnicu britanske kraljice u Kanadi došla je s dvojnim francuskim državljanstvom, kojeg se odrekla kako bi bile otklonjene sumnje u vezi s njezinom podrškom separatizmu Quebeca.

Sličan slučaj kao sa zemljama Commonwealtha jeste i s Portorikom i još nekim uglavnom otočkim državama čiji je vrhovni suveren američki predsjednik. Na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2012. godine kandidatkinja Eva Joly imala je uz francusko i norveško državljanstvo, a rođena je u Oslu. Po pisanju magazina Foreign Policy, u njemačkoj svaki građanin stariji od 40 godina može biti kandidat za predsjednika.

U Italiji je slično, samo morate imati više od 50 godina. Naravno, ima i suprotnih primjera, a svi su, uglavnom, formalne a ne suštinske naravi, jer to što ste se odrekli nekog državljanstva samo da biste mogli biti politički funkcioner u nekoj drugoj zemlji samo po sebi ne podrazumijeva lojalnost državi u kojoj politički djelujete niti posjedovanje dvojnog državljanstva automatski znači da niste lojalni državi u kojoj obavljate neku funkciju.

Kada je riječ o ograničenju broja mandata, Dizdarević kao da je zaboravio da je Josip Broz Tito, čije tekovine slijedi, bio 1974. godine izabran za doživotnog predsjednika SFRJ. Samo nebo bila je granica.

A kako stvari stoje u parlamentima u svijetu, dovoljno je pogledati Sjedinjene Američke Države, gdje su pojedini kongresmeni i senatori birani na te dužnosti i po više od pola stoljeća. Primjera višedecenijskog djelovanja u parlamentu imamo i u Velikoj Britaniji, Australiji i drugdje u svijetu.

Mandat, osim u izborima za predsjednika, najčešće ne ograničavaju države i zakoni već ga određuju birači. Neki to nikako da shvate.

PROČITAJTE I...

Predlagači odluke prihvatili su činjenicu da su ličnosti čija će imena ponijeti nazivi pojedinih ulica u Sjenici od historijske važnosti i stvar nacionalnog identiteta i jednog i drugog naroda i da ni jedni ni drugi ne mogu odstupiti od toga. Tako su u prijedlog odluke zajedno ušli i Karađorđe Petrović i Alija Izetbegović, i Vuk Karadžić i Muhamed Hevaji Uskufi, i Mak Dizdar i Ivo Andrić, isto kao i mnoge druge za Bošnjake i Srbe značajne ličnosti

Kada sam ja preuzeo Fond u martu 2015. godine, radili smo oko 300 refundacija na mjesečnom nivou, danas ih radimo više od 2.600. To znači da za sve osobe s invaliditetom koje su zaposlene po posebnim uvjetima na području FBiH refundiramo kompletnu razliku između bruto i neto plaće, dakle doprinose, i tako trajno održavamo nivo zaposlenosti osoba s invaliditetom. U svim segmentima smo podigli ljestvicu jako, jako visoko. Faktički, devet puta više osoba koristi sredstva na ime refundacije nego što je to bilo ranije. Uradili smo 130 javnih tribina u FBiH zajedno s udruženjima osoba s invaliditetom, najviše s RVI”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!