Kavijar-socijaldemokrata Magazinović

Riža, bijelo pšenično brašno, junetina bez kostiju, mlijeko u tetrapaku, kokošija jaja, ulje, kuhinjska sol, zatim muško šišanje, pranje kose srednje dužine s feniranjem, higijenski ulošci..., cijena svih tih artikala ostala je ista.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta skupštine BiH, uputio je zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću tražeći da mu se pojasni zbog čega je došlo do enormnih poskupljenja nafte i naftnih derivata u BiH.

U svom upitu Magazinović naglašava kako im nikakvu satisfakciju ne predstavlja to što su bili u pravu kada su se protivili usvajanju Zakona o akcizama BiH, “upozoravajući upravo na ovo što se dešava, divljanje cijena goriva i lančana poskupljenja robe i usluga”.

Nadalje, Magazinović se pita da li VM BiH ima ikakav plan, te da li postoji saradnja s entitetskim vladama o ovom pitanju i da li se može očekivati ikakva intervencija države kako bi se bh. građani spasili od talasa poskupljenja koji su sada više nego očiti.

Kao i obično, Magazinović je potpuno u krivu. Statistika demantira sve ono što je ovaj dugogodišnji budžetski kavijar-socijaldemokrata izdeklamirao u svom istupu.

Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara 2018. godine. Ako pogledamo saopćenje Agencije za statistiku BiH u kojem su iznesene ekonomske statistike prosječnih potrošačkih cijena u BiH za januar 2018. godine i uporedimo ih sa statistikama prosječnih potrošačkih cijena u BiH za april 2018. godine, možemo tačno ustanoviti o kakvim je valovima poskupljenja riječ.

Riža, bijelo pšenično brašno, junetina bez kostiju, mlijeko u tetrapaku, kokošija jaja, ulje, kuhinjska sol, zatim muško šišanje, pranje kose srednje dužine s feniranjem, higijenski ulošci…, cijena svih tih artikala ostala je ista.

Artikli koji su poskupili jesu hljeb od pšeničnog brašna (0.1 KM/kg), svježa piletina (0.1 KM/kg), banane (0.1 KM/kg), jabuke (0.4 KM/kg), grah (0.1 KM/kg), crni luk (0.1 KM/kg), krompir (0.2 KM/kg), med (0.1 KM/kg), kahva mljevena (0.1 KM/kg), zubna pasta (0.1 KM/komad), toaletni papir (0.2 KM/pakovanje), pelene za jednokratnu upotrebu (0.5 KM/pakovanje).

Artikli koji su pojeftinili jesu svinjetina s kostima (0.1 KM/kg), svježa pastrmka (0.1 KM/kg), sir (0.3 KM/kg), puter (0.1 KM/kg), margarin (0.1 KM/kg), šećer (0.1 KM/kg), mliječna čokolada (0.5 KM/kg), toaletni sapun (0.1 KM/kg), šampon za kosu (0.3 KM/l)…

Dakle, kada sve izračunamo i uzmemo srednju vrijednost, dobijemo podatak da akcize i cijena nafte nisu doveli ni do kakvog lančanog poskupljenja te da je zabilježen rast cijena od jedva 0,4 procenta.

PROČITAJTE I...

Velika prednost HDZ-a, po ispitivanjima nekoliko agencija, počela se topiti, iako stvarno stranka Zna se nema trenutno ozbiljnog izazivača. Premda su rezultati izbora za Evropski parlament pokazali prve znakove slabljenja podrške aktivnog biračkog tijela koje većinski glasa za HDZ i, zbog neaktivnosti drugih birača, dovodi tu stranku na vlast u barem dva mandata uzastopno. Glavni razlog pada nije samo razočarenje biračkog tijela i nešto veća aktivnost glasača tzv. lijevog centra na čelu sa SDP-om već i polarizacija desnog spektra i glasača HDZ a na stvarno desne i one koji slijede Plenkovića

Do sada su se ključne odluke za TK donosile na poluprivatnim i privatnim sijelima. Moramo vratiti povjerenje građana u institucije Kantona koje predstavljaju državu. Pravda je devalvirana i odsutnost ovog pojma prisutna je među građanima TK. Odgovorno tvrdim da je nepravda, odnosno odsustvo pravde, otjerala više ljudi iz BiH nego siromaštvo. Institucije države institucije su građana, a sada smo došli u situaciju da su institucije svedene na način da je institucija jednako direktor, direktor jednako stranka, stranka jednako tamo neki čovjek koji iz sjene upravlja svim procesima. Građani TK te iste institucije poistovjećuju sa strankama, pa je, npr., neka SBB-ova ili SDA škola, PDA-ov zavod, SDP-ov UKC itd., itd. Moramo vratiti javno dobro građanima

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!