Kavijar-socijaldemokrata Magazinović

Riža, bijelo pšenično brašno, junetina bez kostiju, mlijeko u tetrapaku, kokošija jaja, ulje, kuhinjska sol, zatim muško šišanje, pranje kose srednje dužine s feniranjem, higijenski ulošci..., cijena svih tih artikala ostala je ista.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta skupštine BiH, uputio je zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću tražeći da mu se pojasni zbog čega je došlo do enormnih poskupljenja nafte i naftnih derivata u BiH.

U svom upitu Magazinović naglašava kako im nikakvu satisfakciju ne predstavlja to što su bili u pravu kada su se protivili usvajanju Zakona o akcizama BiH, “upozoravajući upravo na ovo što se dešava, divljanje cijena goriva i lančana poskupljenja robe i usluga”.

Nadalje, Magazinović se pita da li VM BiH ima ikakav plan, te da li postoji saradnja s entitetskim vladama o ovom pitanju i da li se može očekivati ikakva intervencija države kako bi se bh. građani spasili od talasa poskupljenja koji su sada više nego očiti.

Kao i obično, Magazinović je potpuno u krivu. Statistika demantira sve ono što je ovaj dugogodišnji budžetski kavijar-socijaldemokrata izdeklamirao u svom istupu.

Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara 2018. godine. Ako pogledamo saopćenje Agencije za statistiku BiH u kojem su iznesene ekonomske statistike prosječnih potrošačkih cijena u BiH za januar 2018. godine i uporedimo ih sa statistikama prosječnih potrošačkih cijena u BiH za april 2018. godine, možemo tačno ustanoviti o kakvim je valovima poskupljenja riječ.

Riža, bijelo pšenično brašno, junetina bez kostiju, mlijeko u tetrapaku, kokošija jaja, ulje, kuhinjska sol, zatim muško šišanje, pranje kose srednje dužine s feniranjem, higijenski ulošci…, cijena svih tih artikala ostala je ista.

Artikli koji su poskupili jesu hljeb od pšeničnog brašna (0.1 KM/kg), svježa piletina (0.1 KM/kg), banane (0.1 KM/kg), jabuke (0.4 KM/kg), grah (0.1 KM/kg), crni luk (0.1 KM/kg), krompir (0.2 KM/kg), med (0.1 KM/kg), kahva mljevena (0.1 KM/kg), zubna pasta (0.1 KM/komad), toaletni papir (0.2 KM/pakovanje), pelene za jednokratnu upotrebu (0.5 KM/pakovanje).

Artikli koji su pojeftinili jesu svinjetina s kostima (0.1 KM/kg), svježa pastrmka (0.1 KM/kg), sir (0.3 KM/kg), puter (0.1 KM/kg), margarin (0.1 KM/kg), šećer (0.1 KM/kg), mliječna čokolada (0.5 KM/kg), toaletni sapun (0.1 KM/kg), šampon za kosu (0.3 KM/l)…

Dakle, kada sve izračunamo i uzmemo srednju vrijednost, dobijemo podatak da akcize i cijena nafte nisu doveli ni do kakvog lančanog poskupljenja te da je zabilježen rast cijena od jedva 0,4 procenta.

PROČITAJTE I...

15. juli 2016. godine živ je i svakodnevno prisutan u turskoj javnosti. Bilo bi nenormalno da je drugačije. Svaki (vojni) puč ostavio je dubokog traga u svijesti turskog naroda. Međutim, ovaj pokušaj bio je različit od svega što je taj narod preturio preko glave. Prije svega, to nije bio vojni puč nego pokušaj preuzimanja države od strane jednog kulta čiji se članovi grabe za prljave gaće njihovog lidera. Bio je to pokušaj preuzimanja države po cijenu, ako ne i priželjkivanje građanskog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!