Kasumoviću iskliznuo iz ruku “Grb Zenice”

Osim Kasumovića, koji je predložen za “Grb Zenice”, za priznanje “Nagrada Zenice” predloženi su Maja Hadžiselimović, Ivan Petrović i Ansambl “Bosnia folk”, ali očito je da će ostati bez priznanja. Prvi put od 1996. godine, od kada se dodjeljuju ova priznanja za 20. mart, Dan Zenice, vjerovatno neće biti dodijeljena. 

Priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima “Grb Zenice” i “Nagrada Zenice” povodom 20. marta, koji se obilježava kao Dan Zenice, ove godine vjerovatno neće biti dodijeljena. Razlog je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Naime, nekoliko mjesnih zajednica i Izvršni odbor Sindikata “Zenicatransa” predložili su Kasumovića za priznanje “Grb Zenice”.

Ovo ime bilo je dovoljan razlog vijećnicima iz SDA, A-SDA, SBB-a, Naše stranke, jednom vijećniku SDP-a te jednom iz reda manjina da ne dođu na hitnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su trebali biti usvojeni prijedlozi Odluke za dodjelu javnih priznanja povodom 20. marta – Dana Grada Zenica i Odluke o proglašenju počasnim građaninom Grada Zenice. Pošto nije bilo kvoruma, sjednica nije održana, a prijedlozi ovih odluka povučeni su s redovne sjednice koja je ranije održana.

Vjerovatno ove odluke neće biti ni usvojene jer, kako stvari stoje, mnogi su protiv toga da aktuelni gradonačelnik Zenice dobije najviše priznanje Grada Zenice. No, da ne bude da su samo političke stranke i gradski vijećnici protiv davanja priznanja Fuadu Kasumoviću, pobrinuli su se i sami građani.

Ironično su na društvenim mrežama i pojedinim web-portalima postavili fotografije koje dokazuju da Kasumović zaista zaslužuje ovo laskavo priznanje. Na nekim su od fotografija rupe na trotoarima prečnika metar, na drugim opet polomljene kocke na šetalištu…

“Dok vozači u Zenici gaze pješake na pješačkim prijelazima, u proračunu nema novaca za nadzorne kamere. Dok su trotoari i ceste pune rupa i drugih oštećenja, u budžetu nema dovoljno novaca za saniranje istih. Gospodo kandidati, zar je vama do nagrada, plaketa i grbova kada je veliko pitanje ko je istu zaslužio radi situacije u gradu u kojem živimo, a koju vi izgleda niste u stanju vidjeti”, napisao je jedan od Zeničana.

Osim Kasumovića, koji je predložen za “Grb Zenice”, za priznanje “Nagrada Zenice” predloženi su Maja Hadžiselimović, Ivan Petrović i Ansambl “Bosnia folk”, ali očito je da će ostati bez priznanja. Prvi put od 1996. godine, od kada se dodjeljuju ova priznanja za 20. mart, Dan Zenice, vjerovatno neće biti dodijeljena.

PROČITAJTE I...

Meho Hasanović rodio se u selu Šetić, iz kojeg je pobjegao dan prije masakra 760 bošnjačkih civila u Bijelom Potoku. Tada je ubijeno 48 ljudi iz njegovog sela, među kojima i Mehin otac, amidža, amidžići... Tada je imao petnaest godina. U Goduš je došao u septembru 1992. godine. Čim je došao na slobodnu teritoriju, kao petnaestogodišnjak, uzeo je pušku u ruke. Istina, bio je raspoređen u kuhinju

Od tzv. Prvog srpskog ustanka, pa sve do kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu 1995. godine, Srbi počinioci najtežih zločina nad drugim narodima nisu kažnjavani. Dvije stotine godina nekažnjenih zločina počinjenih u ime srpstva zbog osvete za nepostojeće davnašnje zločine nad njima i radi prevencije budućih koje niko i ne planira nisu niti mogle proizvesti drukčiju svijest od one o kontinuitetu srpskog herojstva, a ne o konstanti srpskog zločina

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!