IZETBEGOVIĆ IMA BITNO POJAŠNJENJE ZAŠTO BOŠNJACI NEĆE POPUŠTATI

S članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom najveće bošnjačke stranke razgovarali smo nakon njegove službene posjete Republici Srbiji. Izetbegović za sedmičnik Stav govori o detaljima posjete Beogradu i njegovoj reakciji na konferenciji za novinare, o otvorenim pitanjima u odnosima s Hrvatskom i Srbijom, o haškim presudama i Slobodanu Praljku, genezi sukoba Armije RBiH i HVO-a, o “virtualnoj” koaliciji između Čovića i Dodika, otkriva kada će SDA donijeti odluku o kandidatu za člana Predsjedništva BiH...

STAV: Osim događaja na pres-konferenciji, u kakvom je tonu prošao ostatak Vaše posjete Beogradu, koji je u tom trenutku oblijepljen plakatima podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću? Uz to, Vi dolazite u zemlju u kojoj Vas danima na naslovnicama dnevnih novina bestijalno optužuju da biste “opet željeli klati”.

IZETBEGOVIĆ: Za politiku treba imati “stomak”, zadržati osmijeh i kad vam nije do toga. Meni je cilj popraviti odnose sa Srbijom, riješiti otvorena pitanja i pri tom odbraniti suverene interese, prava, dignitet i ravnopravnost BiH. Ne možete to postići ako se ne komunicira, ako se stalno odlažu posjete. Treba da jedni druge saslušamo, da se često razgovara, da se uklone predrasude i pogrešne percepcije, da se definira prostor za sporazum i kompromis. Ali, mora se pokazati i gdje su granice, dokle se može ići. Svima koji misli da su Bošnjaci stisnuti između dviju jačih strana, da će morati zbog toga u nečemu popustiti, mora biti jasno da to neće ići tako. Moja posjeta Beogradu, i ova i ona u vrijeme Nikolića, to je potvrdila. Što se tiče atmosfere na večeri i sastancima, mora se priznati da je Vučić bio odličan domaćin i trudio se da nađe rješenja za otvorena pitanja, naravno, onako kako on to vidi i doživljava i onako kako je to u najboljem interesu Srbije. Za njegovu izjavu o definiranju stavova BiH o Kosovu odgovoran je u najvećoj mjeri Dragan Čović, jer je upravo on to tako, na moje čuđenje, ponudio.

 STAV: Neko je ustvrdio da je Vučić lider u regiji, ako ništa onda zato što jedini on može okupiti tročlano Predsjedništvo BiH. Želim reći da je evidentno da se Vučića želi predstaviti kao regionalnog pomiritelja, dok Vas srpski mediji i političari doslovno sataniziraju. Zašto to rade?

IZETBEGOVIĆ: Zato što nekima u Srbiji i Bosni i Hercegovini očigledno treba izmišljeni neprijatelj kako bi radikalizirali vlastiti narod, uvjerili ga da je ugrožen, pravili deklaracije o tome. A onda, s te pozicije i uz takav pritisak vodili politiku spram drugih.

STAV: Kada govorimo o odnosu Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Hrvatskom, šta se nameću kao otvorena pitanja?

IZETBEGOVIĆ: Ugovori o granicama, imovina koja se ne vraća 22 godine iza rata bh. kompanijama, resursi poput vode iz Drine ili Buškog jezera koje susjedi koriste a ne plaćaju nam naknadu, zatvaranje pristupa BiH otvorenom moru protivno međunarodnom pravu i još niz drugih pitanja. Za mene je izvanredno važan i odnos susjednih zemalja prema ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, žrtvama ratnih zločina, zločincima i poštivanju presuda međunarodnih sudova. Negiranje genocida, negiranje udruženih zločinačkih poduhvata, glorificiranje i audijencije za presuđene ratne zločince može nanijeti veću štetu odnosima sa Srbijom i Hrvatskom od, naprimjer, pitanja povrata imovine.

STAV: Čović i Dodik kontinuirano napadaju stranu komponentu u Bosni i Hercegovini, uz Haški tribunal, osporavaju se i strane sudije u Ustavnom sudu, ali i OHR. Zašto to rade?

IZETBEGOVIĆ: Čović ne osporava OHR, ali se osporavanjem presude Haškog tribunala upustio u rizičnu, pa i protuzakonitu radnju. Dodik ustvari predvodi napad na međunarodne mandate, institucije i predstavnike u BiH koji mu svojom nepristranošću i profesionalnošću smetaju u postizanju neustavnih i antidejtonskih političkih ciljeva. Tijesno je Dodiku sa svim tim međunarodnim mandatima i predstavnicima koji brane Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, vladavinu zakona, a time i suverenitet i teritorijalni integritet BiH. I nastavit će se napad na međunarodnu zajednicu, na bh. pravosuđe, OSA-u, SIPA-u, a naročito na OHR, jer tamo je onaj prijeteći mehanizam koji se zove “bonske ovlasti”. I svako ko se pridruži tim napadima nije prijatelj ove zemlje i mira u njoj.

 STAV: Srpsko-hrvatske koalicije, dogovori i sporazumi koji su isključivali Bošnjake nikada u povijesti nisu bile dobri za Bosnu i Hercegovinu, u konačnici, ni za jedan od njenih naroda, ni Sporazum Cvetković-Maček, ni dogovor između Miloševića i Tuđmana, odnosno Karadžića i Bobana. Kako gledate na političku osovinu Čović – Dodik koja je otvoreno na djelu? Koliko je to opasno za Bosnu i Hercegovinu i koliko to šteti vladajućoj koaliciji na razini države gdje u Vijeću ministara s Čovićevim HDZ-om sjede direktni protivnici i opozicija Dodikovoj politici? Nije li to paradoksalno?

IZETBEGOVIĆ: Čović sjedi na dvije stolice. S nama je u realnoj koaliciji, s Dodikom u virtualnoj. To je tako jer Hrvati uglavnom žive s Bošnjacima, a u entitetu RS, kojim upravlja Dodik, odavno ih praktično nema. Dijeliti vlast, životni prostor, ekonomiju s Bošnjacima ustvari se itekako isplati Hrvatima, sasvim solidno prolaze u tim podjelama kolača. Koketiranje s Dodikom služi u svrhu pritiska na nas, da se nešto tim pritiskom dodatno dobije. Od Dodika se ništa realno ne može ni dobiti, jer je on od Hrvata odavno uzeo sve. Prije ili kasnije, Čović i HDZ, ili neki drugi hrvatski predstavnici, ostavit će se te politike koja s razlogom i sve više nervira Bošnjake.

Ostatak intervjua pročitajte u novom broju magazina Stav, koji je u prodaji od četvrtka, 14. decembra, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

U presudi Općinskog suda u Sarajevu iz 2017. godine piše da iz iskaza saslušanih svjedoka proizlazi da je Fikret Muslimović došao do saznanja da je Fahrudin Radončić bio saradnik kontraobavještajne službe bivše JNA, što je i naveo u tekstovima svoje knjige, pa da se u tom dijelu Muslimovićevo pisanje, po ocjeni Suda, ne može smatrati klevetom

Carigradska patrijaršija, po hijerarhijskoj tradiciji najviša pravoslavna crkva u svijetu, prošlog četvrtka priznala je neovisnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, te odlučila vratiti na funkciju patrijarha Filareta Denisenka. Nakon neovisnosti Ukrajine 1991. godine i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala. Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada crkvi pripojenoj Moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio vjeran je Kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu. Ruska pravoslavna crkva prekinula je u septembru dio svojih veza s Carigradskom patrijaršijom, s kojom je i do tada imala teške odnose. Ruska crkva također je upozorila na moguće nemire u Ukrajini nakon odluke ekumenskog patrijarha, jer su neki crkveni dužnosnici vjerni Moskvi pozvali svoje vjernike da budu spremni braniti crkve i manastire.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!