Iz Srebrenice „ZAJEDNO za Bosnu i Hercegovinu“

Ohrabruje da je ovakav jedan blok formiran, uprkos činjenici da nisu u njemu sve probosanske stranke ili bar sve one koje sebe nazivaju probosanskim. Jedinstven nastup u RS-u je važniji nego ikada, pogotovo kada se uzmu u obzir svi problemi s kojima se susreće povratnička zajednica.

„Deset političkih subjekata usaglasilo je principe zajedničkog nastupa i djelovanja na izborima 2018. godine. Utvrđen je i zvaničan naziv buduće koalicije koji nosi naziv Zajedno za Bosnu i Hercegovinu.Buduća koalicija je izrazila privrženost univerzalnim vrijednostima ljudskih prava i građanskih sloboda kao osnovnih koji će voditi borbu za prava povratnika Bošnjaka i Hrvata u manjem entitetu. Predstavnici deset političkih subjekata posjetili su i Memorijalni centar Potočari gdje su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici te su naglaslili da je temeljna ljudska i moralna zadaća progresivne politike u ovom dijelu  BiH čuvanje istine o genocidu i ratnim zločinima, te zaštita prava i dostojanstva žrtava“, rekao je Adil Osmanović (SDA), nakon što su predstavnici probosanskohercegovačkih stranaka (Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica 1990, Hrvatska stranka prava BiH, Hrvatska stranka prava, Stranka za BiH, Hrvatski blok BiH, Bošnjački pokret, Pokret Odgovor, Bosanskohercegovačka patriotska stranka i druge stranke sličnih opredjeljenja) u Srebrenici usaglasili principe i dogovorili zajednički nastup na izborima koji će biti održani u oktobru.

U medijima se dosta govorilo u posljednje vrijeme o tome ko će biti kandidat za predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Međutim, na sastanku se nije razgovaralo o budućim kandidatima na zajedničkoj listi, nego o tome tek predstoje razgovori i pregovori.

„Mi smo postavili principe da svih ovih deset političkih subjekata moraju da predlože kandidate koji će biti respektabilne osobe koje mogu da iznesu ovaj projekat i koje mogu da obezbijede najveći broj glasova. O imenima kandidata za predsjednika Republike Srpske nismo razgovarali danas“, rekao je Osmanović koji je dodao da je koalicija „Zajedno za Bosnu i Hercegovinu“ otvorena i za druge političke stranke koje su sličnih principa i pogleda u vođenju politike u Republici Srpskoj.

Kada je u pitanju kandidatura za predsjednika RS-a u javnosti se pominju dva imena. Aktuelnog potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića i bivšeg načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića.

“Mi smo sada postali dio tima koji će usaglašavati principe. Neće biti individualnih prepreka u ovom projektu koji je u interesu svih građana. Prije svega vođeni iskustvom življenja ovdje mi znamo gdje su problemi s kojima se susreću povratnici. Drago nam je da je ova koalicija multietnička, da su Hrvati u ovom bloku. Mi želimo postati nova politika gdje će se uvažavati naše mišljenje i gdje ćemo biti relevantni”, rekao je lider pokreta Odgovor Ćamil Duraković.

Kada je u pitanju izbor predsjednika RS-a i potpredsjednika oni se biraju izravno s liste kandidata za predsjednika Republike Srpske, tako što je za predsjednika izabran kandidat koji ostvari najveći broj glasova, a za potpredsjednike su izabrani kandidati iz druga dva konstitutivna naroda koji imaju najveći broj glasova iza izabranog predsjednika Republike Srpske. Kada su u pitanju konkretna imena kandidata, može se zaključiti da su svi u koaliciji „Zajedno za Bosnu i Hercegovinu“ spremni na određene kompromise, ali su se takođe složili u jednom, a to je da kandidati na zajedničkoj listi moraju biti osobe koje žive u entitetu Republika Srpska.

Mijo Perković je u ime HDZ-a 1990 pozvao preostale stranke sa hrvatskim predznakom koje djeluju u Republici Srpskoj da se pridruže ovom bloku s ciljem „ostvarivanja što boljih rezultata na izborima u oktobru“.

Predstavnici političkih subjekata su stavili potpise na principe o zajedničkom nastupu na općim izborima 2018. godine za područje entiteta RS „ZAJEDNO za Bosnu i Hercegovinu“ vjerujući u potrebu izgradnje „nove politike“, kao alternative trenutnim dominantnim strukturama u entitetu Repubika Srpska, okupljajući zajednicu oko vrijednosti i zagovarajući ravnopravnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine koji žive na području eniteta ali i izbjeglih i raseljenih sa tog prostora.

Ohrabruje da je ovakav jedan blok formiran, uprkos činjenici da nisu u njemu sve probosanske stranke ili bar sve one koje sebe nazivaju probosanskim. Jedinstven nastup u RS-u je važniji nego ikada, pogotovo kada se uzmu u obzir svi problemi s kojima se susreće povratnička zajednica.

 

 

PROČITAJTE I...

Na sudu se ne bi vodila historijska, već rasprava o meritumu pravne stvari – laži i kleveti. Drugo, niti jedna objektivna historijska analiza nije dokazala da je Alija Izetbegović organizirao sistem bilo kakve, a kamoli masovne represije koja je završavala smrću čak i malog broja ljudi, pa je njegovo dovođenje u isti kontekst sa Staljinom, u najmanju ruku, neukusno, ako već nije provokacija. Izrečene neistine nemaju veze s činjenicama, dakle, lažne su i nanose štetu ugledu i časti Alije Izetbegovića i njegove porodice, a nisu dio rasprave o interpretaciji historijskih događaja

Kandidaturu Mostara za evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine gradonačelnik Ljubo Bešlić pokušao je iskoristiti da izgradi zgradu HNK, koja niti ima niti može imati valjanu građevinsku dozvolu bez Gradskog vijeća. Prema procjenama, realizacija projekta “Mostar 2024.” trebala bi koštati oko 20 miliona maraka, što za grad veličine Mostara nikako nije mali novac

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!