Irfanu Horozoviću dodijeljena nagrada “25. novembar”

- Zahvaljujem organizatorima i žiriju na ovom priznanju. 25. novembar je sutra, to je dan kada smo se moja supruga i ja vjenčali i taj dan je bio subota. Bio je običaj da se vjenčanja obavljaju subotom. Eto vidite i sutra je subota - između ostalog je rekao Horozović nakon čega je nagrađen aplauzom velikog broja zvanica.

Ove godine, drugi put po redu, časopis Stav organizirao je svečanu dodjelu književne nagrade “25. novembar”, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Prošle godine laureat je bio bh. književnik Dževad Karahasan, a ove godine stručni žiri u sastavu Dijana Hadžizukić, Sanjin Kodrić, Almir Bašović, Fahrudin Rizvanbegović i Sead Šemsović nagradu je dodijelio bh. književniku Irfanu Horozoviću.

Riječ je o najvećoj književnoj nagradi u BiH s novčanim iznosom od 10.000 KM, a nagrađenom Horozoviću uručena je i skulptura koju je izradio akademski kipar Adis Lukač.

Nagradu Horozoviću uručili su glavni i odgovorni urednik Stava Filip Mursel Begović i direktor marketinga BBI banke Dino Selimović.

– Zahvaljujem organizatorima i žiriju na ovom priznanju. 25. novembar je sutra, to je dan kada smo se moja supruga i ja vjenčali i taj dan je bio subota. Bio je običaj da se vjenčanja obavljaju subotom. Eto vidite i sutra je subota – između ostalog je rekao Horozović nakon čega je nagrađen aplauzom velikog broja zvanica.

Predsjednica stručnog žirija, prof. dr. Dijana Hadžizukić, izjavila je da je književnik Irfan Horozović autor koji ima ogroman opus.

-Irfan Horozović je jedan od onih autora koji imaju zaista ogroman opus. U pitanju je preko 40 objavljenih naslova. To nije autor koji piše samo jedan žanr. Dakle, objavio je nekoliko zbirki poezije, drame i pripovjetke i prije svega ističem njegove romane – kazala je Hadžizukić.

Uzimajući u obzir obim, raznovrsnost i umjetničku vrijednost cjelokupnog književnog stvaranja Irfana Horozovića, kao i utjecaj njegovih tekstova na književnoumjetničke razvojne puteve naše književnosti, žiri smatra da nagrada za životno djelo “25. novembar” više nego zasluženo pripada Irfanu Horozoviću. Svoju odluku žiri temelji na ocjeni Horozovićevog cjelokupnog književnog rada, kao i njegove recepcije u Bosni i Hercegovini te inostranstvu.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, pripovjedač, romanopisac, esejist, pjesnik i dramski pisac Irfan Horozović svojim cjelokupnim književnoumjetničkim djelom zauzima sam vrh bh. književnosti. S više od četrdeset objavljenih naslova za djecu i odrasle, prijevodima, brojnim pozorišnim izvedbama njegovih drama, kao i brojnim nagradama, književnoumjetnički opus Irfana Horozovića može se smatrati izuzetno velikim i značajnim ne samo u bosanskohercegovačkim okvirima nego i mnogo šire. U pitanju je cio jedan književnoumjetnički sveobuhvatni kosmos beskrajnog teksta ili, autorovim riječima, beskrajne balukabadske biblioteke.

Irfan Horozović rođen je u Banjoj Luci 27. aprila 1947. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu je diplomirao na Filozofskom fakultetu komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti.

Gostima u sarajevskom Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti ovom prilikom se obratio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je govorio je o primarnim zadacima i ciljevima kulture u kontekstu očuvanja identiteta.

PROČITAJTE I...

“Više od osam hiljada muslimanskih muškaraca eliminirano je od formacija bosanskih Srba nakon pada Srebrenice. U suđenjima održanim poslije rata čula su se ponovo užasna pravdanja o tome da je samo 'izvršavano naređenje'. Predsjednik Srbije Slobodan Milošević optužen je za ili izravno ili prešutno odobravanje pokolja izvršenog po naređenju zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića. Ako razmatramo ova zvjerstva u svjetlu ideja Hannah Arendt, nalazimo da je teško odbaciti srpske vojnike kao tek nezasite krvožedne fanatike, već gledati na njih kao na moderne Evropljane koji nisu daleko od nas ovdje i sada”

Radenko Abazović odluči da se priključi Armiji RBiH. Samo nekoliko dana nakon toga, u velikim i dramatičnim bitkama na Stupu Abazović gine kao član posade našeg transportera. To je bila nevjerovatna situacija. Transporter je bio u borbi, a minobacačka granata s položaja Vojske RS, dok se transporter kretao velikom brzinom, uletjela je kroz otvor, kupolu transportera i ubila čitavu posadu. A što je još više nevjerovatno – Radenka Abazovića ukopali su u onaj isti grob koji je on samo nekoliko dana prije toga iskopao”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!