Histerični priučeni historičar

Bivši Tuđmanov špijun Lučić, obračunavajući se s Bošnjacima i SDA, sve u sklopu histerične kampanje o izmjenama Izbornog zakona, u svojim tekstovima nadrobi sve i svašta, očigledno ne dopuštajući ni redakturu niti bilo kakvu uredničku intervenciju

Ugledni bh. sociolog, umirovljeni akademik Ivan Cvitković doživio je ovih dana neobičnu čast. Ivo Lučić, priučeni historičar, jedan od dvojice najpoznatijih članova ljubuške švalersko‑tranzicijske porodice, naškrabao je lijevom nogom prošle nedjelje u zagrebačkom Globusu nekakav tekst u kojem, između ostalog, piše kako je kako je Cvitković autor knjige / pamfleta.

Čast je to jer bi svako ko poznaje Cvitkovićev rad, a i njega osobno, morao biti zabrinut da ga neko poput Lučića pohvali. Bivši Tuđmanov špijun Lučić, obračunavajući se s Bošnjacima i SDA, sve u sklopu histerične kampanje o izmjenama Izbornog zakona, u svojim tekstovima nadrobi sve i svašta, očigledno ne dopuštajući ni redakturu niti bilo kakvu uredničku intervenciju.

Između ostalog, u istom je tekstu napao i kolumnistu Emira Imamovića zato što Pirke živi u punčevom stanu u Šibeniku. Baš kao da je Imamović znao i planirao da će ga život, kada je oženio rođenu Šibenčanku koju je upoznao tokom njenog studiranja u Sarajevu, poslom preseliti u taj hrvatski grad.

Pišući o Stavu, ničim izazvan, Lučić napada Cvitkovića. “Na naslovnici je fotografija hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića s retuširanim zakrvavljenim očima i ‘šahovnicom’ u njima. Oni koji malo dulje čitaju i malo bolje pamte znat će da se radi o preuzetom likovnom, odnosno dizajnerskom rješenju korištenom na naslovnici knjige / pamfleta Ivana Cvitkovića o blaženom Alojziju Stepincu objavljene u Sarajevu 1986. godine. Ne pada mi na pamet na bilo koji način povezivati i uspoređivati Čovića i Stepinca, radi se tek o sličnom, davno smišljenom obrascu dehumanizacije i sotonizacije političkog protivnika odnosno neprijatelja, što je u tom svijetu isto.”

Niti je detalj s naslovnice Stava preuzet niti Stepincu gore oči na naslovnici izvanredne Cvitkovićeve knjige izdate u Sarajevu 1986. godine. Ono što Lučiču smeta jeste to što je Cvitkovićeva knjiga vjerovatno najbolji, najdetaljniji i najpotpuniji rad o ovom zagrebačkom nadbiskupu kojeg se želi beatificirati.

Naravno, istina o Stepincu i njegovom životu, koju potpisuje Cvitković a koja je bila temelj i izvorište za radove desetina naučnika širom svijeta, nije ono što Lučić zna, ako uopće išta iočemu zna.

Nadrihistoričar farba kao jaje recentnu historiju ovih prostora, falsificirajući je i prilagođavajući aktuelnom političkom zadatku. Stoga je Cvitkoviću, stručnjaku bez mrlje što u karijeri, što u privatnom životu, koji je svaku od tridesetak svojih knjiga pisao nakon godina temeljitog mukotrpnog istraživanja (njemu su jedinom dopustili da pregleda arhiv i dokumente o Stepincu), čast kada neko poput Lučića nazove njegove radove pamfletom.

Jer to šta je pamflet, Lučić ipak najbolje zna.

PROČITAJTE I...

Od 20. do 22. januara 1993. godine iz bosanskopetrovačke mjesne zajednice Bjelaj protjerani su svi Bošnjaci. Posljednja grupa od njih 150 razmijenjena je kod bihaćkog naselja Izačić i 22. januara stigla je u opkoljeni Bihaćki okrug. Od tada do danas vratila se u Bjelaj većina stanovništva. Čuvajući sjećanja na preživljeno u ratu, bore se za osiguranje normalnih životnih uvjeta

U Centru “Jacob Javits” u New Yorku Aida Kupusović prezentirala je svoje radove pred više desetina hiljada ljudi. U konkurenciji od preko hiljadu umjetnika iz cijelog svijeta, njen nakit bio je proglašen za najoriginalniji ručni rad. Tada je dobila ponude da gostuje u nekoliko televizijskih emisija, a dobijala je i veoma dobre novčane ponude za ručno izrađen nakit

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!