HDZ-ova medijska “Oluja”

Ovakva vrsta potvora, artikulirana na ovakav način i usmjerena prema Evropi i njenim narastajućim desničarskim centrima, nije niti najmanje naivna ili nepromišljena te je ne treba minimizirati ili otpisivati kao dio nekakvog političkog refleksa.

Histerija u određenim krugovima nastala nakon što je objavljeno da je Željko Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ne pokazuje znake smirivanja. Štaviše, postaje intenzivnija i sve ekstremnija.

Prvobitni medijski ataci već dobro poznatih megafona mržnje, koji su Komšićev izbor stavljali u kontekst kolektivne svebošnjačke zavjere da se naudi Hrvatima, stvorili su, nažalost, izuzetno otrovnu atmosferu u kojoj su mnogi pokazali svoje ružno (možda i pravo) lice. Medijskom propagandom stvoren osjećaj pravedničkog gnjeva i stalne ugroženosti otvorio je put za niz izuzetno problematičnih političkih poteza i izjava.

Politički sasvim nekorektno poređenje Željka Komšića s Adolfom Hitlerom, a koje je napravio kardinal Vinko Puljić, sigurno će ući u anale gafova ovdašnjih visokih vjerskih veledostojnika.

Ta i takve izjave kao da su ponudile alibi i za krajnje bezobrazne i umišljene, sasvim nelegalne i neustavne izjave načelnika pojedinih općina naseljenim većinom Hrvatima kako je Komšić persona non grata kojoj je bolje da se ne pojavljuje u granicama njihove nadležnosti, te iste, ali još drskije izjave HDZ-ovih kadrova iz miješanih općina ili čak općina s bošnjačkom većinom, a koje su u nečijim glavama i dalje dio nedosanjane Herceg-Bosne. Ovakvi ratnohuškački nastupi praćeni su i protestima, ali i propagandnom kampanjom u kojoj se izbor Komšića stavlja u kontekst radikalne muslimanske većine koja ugnjetava sirotu kršćansku manjinu.

Maliciozna namjera da se Komšićeva pobjeda iskoristi za pumpanje međunacionalnih tenzija i etiketiranja čitavog bošnjačkog naroda kao ekstrema uočljiva je na vrsti histerične propagande koja tvrdi da je Komšić izabran nakon što su bošnjački glasači instrukcije za “preglasavanje” dobili na džamijskim hutbama i sijelima, pa čak i da je Komšić izabran glasovima velike “vehabijske zajednice”, iako je i najapolitičnijem posmatraču sasvim jasna ljevičarska ideološka opredijeljenost i svjetonazor ogromne većine Komšićevih glasača.

Ovakva vrsta potvora, artikulirana na ovakav način i usmjerena prema Evropi i njenim narastajućim desničarskim centrima, nije niti najmanje naivna ili nepromišljena te je ne treba minimizirati ili otpisivati kao dio nekakvog političkog refleksa.

Nju treba tretirati kao dio nastavka specijalnog rata hrvatske politike protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka koji traje već duže vrijeme.

PROČITAJTE I...

Predlagači odluke prihvatili su činjenicu da su ličnosti čija će imena ponijeti nazivi pojedinih ulica u Sjenici od historijske važnosti i stvar nacionalnog identiteta i jednog i drugog naroda i da ni jedni ni drugi ne mogu odstupiti od toga. Tako su u prijedlog odluke zajedno ušli i Karađorđe Petrović i Alija Izetbegović, i Vuk Karadžić i Muhamed Hevaji Uskufi, i Mak Dizdar i Ivo Andrić, isto kao i mnoge druge za Bošnjake i Srbe značajne ličnosti

Kada sam ja preuzeo Fond u martu 2015. godine, radili smo oko 300 refundacija na mjesečnom nivou, danas ih radimo više od 2.600. To znači da za sve osobe s invaliditetom koje su zaposlene po posebnim uvjetima na području FBiH refundiramo kompletnu razliku između bruto i neto plaće, dakle doprinose, i tako trajno održavamo nivo zaposlenosti osoba s invaliditetom. U svim segmentima smo podigli ljestvicu jako, jako visoko. Faktički, devet puta više osoba koristi sredstva na ime refundacije nego što je to bilo ranije. Uradili smo 130 javnih tribina u FBiH zajedno s udruženjima osoba s invaliditetom, najviše s RVI”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!