FOTO-PRIČA: Neželjena djeca ISIL-a

Gotovo niko od djece u bolnici nije star više od tri godine. Dok su neka djeca siročad, druge u bolnici posjećuju njihove majke.  Neke zemlje su odlučile repatrirati siročad ili im dopustiti povratak, dok drugi nisu preuzeli odgovornost za njih.

 

U kurdskoj bolnici na sjeveroistoku Sirije 75 djece ubijenih ili zatočenih pripadnika ISIL-a bore se da prežive nakon što su evakuirani iz grada Baghouza; više od 100 maloljetnika već je tamo umrlo zbog neuhranjenosti i problema s disanjem.

Mnoga od te djece evakuirana su iz kampova za raseljene članove ISIS-a. Njihove majke, koje dolaze iz svih krajeva svijeta, još uvijek su zatočene u tim logorima, iako su neka djeca siročad.

Maya je pseudonim koji je medicinska sestra odabrala jer se boji odmazde. Maya je zadužena za grupu od dvanaeestero djece i još tri zdravstvena radnika.

“Mnogi džihadisti pobjegli su iz logora i bojimo se da će doći ovamo da se osvete za djecu koja su umrla”, kaže ona. Stigmatizirani kao potomci boraca ISIL-a, samo postojanje te djece predstavlja problem za zemlje porijekla njihovih roditelja.

“Bez obzira na zločin koji su počinili njihovi roditelji, više od 3.500 djece koja lutaju u različitim logorima u sjeveroistočnoj Siriji očito su nevine žrtve sukoba i treba ih vratiti u svoje zemlje porijekla kako bi se zajamčila njihova sigurnost i dobrobit”, kaže Paul Donohoe, glasnogovornik Međunarodnog odbora za spašavanje.

Gotovo niko od djece u bolnici nije star više od tri godine. Dok su neka djeca siročad, druge u bolnici posjećuju njihove majke.  Neke zemlje su odlučile repatrirati siročad ili im dopustiti povratak, dok drugi nisu preuzeli odgovornost za njih.

Snimke neželjene djece napravila je reporterka lista El Pais, Natalia Sancha.

 

Prethodni članak

Partijska traktorijada

Sljedeći članak

Igračka velikih

PROČITAJTE I...

Dogodila se i nevjerovatna politička akrobacija i transformacija da su se mnogi Bošnjaci iz perioda “klanja i oranja”, prebijanja, ubijanja i masovnih silovanja, koji su ranije bili vjerni sljedbenici i članovi partija Slobodana Miloševića i Mire Marković, i time davali legitimitet masakrima i represalijama nad svojim narodom, kasnije priključili nekoj od bošnjačkih partija, postali u njima vrlo značajni, čak i ključni kadrovi, i počeli odlučivati i presuđivati o sudbinama ljudi koji su postavili temelje nacionalnom i političkom bošnjačkom pokretu u Sandžaku početkom devedesetih godina 20. stoljeća

Još jedan od kurioziteta jeste taj što se pokazalo koliko je ustvari sam za sebe Čovićev HDZ slab, koliko je značajno bošnjačko jedinstvo u vezi s osnovnim nacionalnim interesima i koliko je do sada Čović profitirao od posljedica svađa i sukoba na bošnjačkoj političkoj sceni.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!