Elvir Resić, direktor TVSA, odgovorio na prozivke za navodnu cenzuru

"SDA nikada nije kontrolirala medije, čak ni u vrijeme kada je imala apsolutnu mogućnost za to. Protiv njenih kadrova godinama se vode medijske hajke i to od medija koje finansira država, kao i od onih koje kontroliraju domaći i strani politički centri. I uprkos svemu, SDA je i dalje najsnažnija politička snaga u BiH, i dalje stoji kao prepreka rušenju i dezintegraciji jedine nam domovine. TVSA kao televizija glavnog grada Bosne i Hercegovine nekolicini smeta zato što ne huška narod protiv vlastite države", navodi direktor Elvir Resić u svojoj reakciji

Elvir Resić, direktor TVSA, odgovorio je na prozivke i optužbe da uvodi cenzuru na televiziji kojom upravlja. Resić se oglasio na svojem Facebook profilu s komentarom pod naslovom “Sloboda medija po mjeri SDP-a”. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Sarajevski SDP traži moju smjenu zbog, kako kažu, cenzure koju sam zaveo na TVSA budući da se nalazim na poziciji direktora ove medijske kuće. Dodaju, pri tome, da „SDA na taj način želi od ovog medija napraviti stranačku batinu kojom će se obračunavati sa svakim ko im nije po volji.“ Kao najodgovorniji čovjek TVSA tvrdim da to nije tačno, a svakome ko se želi uvjeriti da li cenzura na TVSA postoji na raspolaganju je portal i fejsbuk profil TVSA, gdje se nalazi na stotine vijesti, informacija, priloga, kao i svi dnevnici emitirani u proteklih više od godinu dana. Najveća potvrda profesionalnosti TVSA je veliko povjerenje naših gledalaca, koje svakim danom raste.
SDP je stranka koja ima najmanje prava propovijedati o slobodi medija. Neka ne misle da su građani zaboravili politički magazin „60 minuta“, koji je, kao ezdepeovska „stranačka batina“, godinama kroz gebelsovske priloge pokušavao ocrniti svakoga ko je mislio drugačije od SDP-ovih jastrebova. Na udaru laži i podvala te emisije našli su se uglavnom kadrovi SDA, ali i sama ideja na kojoj je ova stranka nastala. Njihova poslastica bilo je izmišljanje ekstremizma i terorizma kod Bošnjaka i širenje islamofobije u BiH, a što je precizno dokumentirano u izvještajima o islamofobiji koje je sačinila Islamska zajednica u BiH. Dodajmo tome i nebrojene sudske presude protiv ezdepeovske emisije kao pravnu verifikaciju njenih pristrasnih i destruktivnih sadržaja.
Da je riječ o klasičnom politički instruiranom uređivanju najbolje pokazuje kandidatura urednika batinaške emisije Bakira Hadžiomerovića za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na posljednjim općim izborima. Na njihovu žalost, Hadžiomerović je, i pored silnog spinovanja i trovanja gledalaca, prošao kao „bos po trnju“, osvojivši tri puta manje glasova od aktuelnog bošnjačkog člana Predsjedništva.
Neka drugovi iz SDP-a nikome ne dijele lekcije o demokratiji i slobodi govora jer, da se oni pitaju, svako ko je drugačiji bio bi javno linčovan.
Nismo mi zaboravili ni činjenicu da je partija, čiji je SDP pravni i ideološki sljednik, onako „demokratski“ sankcionirala slobodu govora i, samo zbog napisanih knjiga, osuđivala i zatvarala najbolje sinove BiH, glasnike slobode i demokratije, među kojima i Aliju Izetbegovića. Upravo je sloboda, ona lična prije svega, a zatim i svaka druga, pa i medijska, bila Alijina moralna zakletva koju je izrekao u tišini zatvorske ćelije. To su demokratske vrijednosti koje je prenio u stranku koju je osnovao i zato se i tokom opsade Sarajeva, u najgorim uslovima, mogla u našim medijima pročitati i kritika. Zato nikada nije sankcioniran niko makar je pisao koješta, zato su se poslije rata, potpomognuti stranim finansijerima, razularilii „nezavisni“ novinari koji su zlonamjerno, monopolistički koristili onu demokratsku slobodu koju je osigurao Alija Izetbegović.
Stoga SDA nikada nije kontrolirala medije, čak ni u vrijeme kada je imala apsolutnu mogućnost za to. Protiv njenih kadrova godinama se vode medijske hajke i to od medija koje finansira država, kao i od onih koje kontroliraju domaći i strani politički centri. I uprkos svemu, SDA je i dalje najsnažnija politička snaga u BiH, i dalje stoji kao prepreka rušenju i dezintegraciji jedine nam domovine.
TVSA kao televizija glavnog grada Bosne i Hercegovine nekolicini smeta zato što ne huška narod protiv vlastite države, zato što svakodnevno ne potencira beznađe u društvu, zato što u programu ima mjesta za historiju stradanja Bošnjaka, ali i obilježavanje pobjeda najčasnije armije, zato što emitira dokumentarne emisije o bh. piscima, o bosanskom jeziku, zato što ima najbolji ramazanski program…
E, drugovi, mora nešto i da smeta.”

PROČITAJTE I...

Neprincipijelna propagandistička šizofrenija gdje se jednog te istog političara ili stranku napada zbog defetizma i kapitulantstva kada smiruju napetu situaciju, da bi ih se onda napalo kao ratoborne huškače kada glasno poruče da državu ima ko braniti.

Sastavni dio agitacije za ujedinjenje ljevice jeste agitacija protiv saradnje s “nacionalistima”, kako se u ideološkom ambijentu ljevice nazivaju sve političke stranke s nacionalnim predznakom, tako i SDA. U uvjetima političke strukture i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, kakva bi god ljevica pobijedila, ona ne bi mogla uspostaviti vlast bez saradnje s nacionalnim strankama. Upravo to dobro znaju ljevičarski agitatori protiv saradnje s nacionalnim strankama, jer bi, u slučaju pobjede na izborima, za ljevicu bilo bitno eliminirati SDA, a saradnja s hrvatskim i srpskim nacionalnim strankama njima bi bila sasvim prihvatljiva

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!