Demokratska fronta za pet mjeseci ostala bez dvanaest općinskih vijećnika

Unaprijed se ispričavamo ako ovi podaci u trenutku kada budete čitali “Stav” više ne budu tačni, osipanje DF-a brže je od roto-štampe

 

Malo je u politici tako vidovitih ljudi kakav je Željko Komšić. On je još 2014. godine odlučio dotadašnje ime stranke, Demokratska fronta BiH, predjeti i nazvati svojim imenom i prezimenom: Demokratska fronta – Željko Komšić. Pa i pokraj toga što je ova stranka u međuvremenu iz naziva izbacila ime i prezime svoga osnivača, na dobrom je putu da se i doslovno svede na društvo jednog lica – na svoga utemeljitelja. Barem ako je suditi po onome što im se dogodilo u Skupštini Kantona Sarajevo i u općinskim vijećima u Centru, Starom Gradu, Novom Sarajevu, Velikoj Kladuši i Neumu,  i što im se već godinama neprestano događa jer su ovu stranku od njenog osnivanja napustili brojni stranački funkcioneri, federalni i kantonalni zastupnici, bivši ministri – Munir Alibabić Munja, Damir Marjanović, Reuf Bajrović i Emir Suljagić, naprimjer.

Demokratska fronta ostala je za samo pet mjeseci bez 12 od 91 općinskog vijećnika, čime je nastavljen proces najizrazitije prisutan u Skupštini Kantona Sarajevo, u kojem je sa sedam vijećnika izabranih na općim izborima 2014. godine DF spao na samo jednog, Bibiju Kerlu. Zastupnici Demokratske fronte u Kantonu više nisu Goran Akšamija, Mirsad Pindžo, Mersiha Omerbegović, Neira Avdibegović, Mario Vukasović i Sejo Bukva. Demokratska fronta u Vijeću Općine Centar imala je nakon prošlogodišnjih oktobarskih izbora pet vijećnika. Tri su isključena u vrijeme formiranje Općinskog vijeća, Karolina Karačić, Dževad Topić i Sead Srna, jer su, “suprotno stavovima stranke, radili u interesu koalicija SDA/SBB, kao i u interesu novoizabranog načelnika općine Centar Nedžada Ajnadžića”.

DF‑u je u ovoj općini preostao još samo jedan vijećnik jer je stranku nedavno napustio i Denis Challenger. U Novom Sarajevu izišla su iz DF-a dva, od šest vijećnika, Srđan Srdić i Adem Olovčić, što je onemogućilo lijevi politički blok da formira većinu u ovoj općini. Uz to je Srdić izabran i među sarajevske gradske vijećnike, što je možda i presudno oslabilo lijevi blok u pokušaju da izaberu svoje kandidate na čelna mjesta u gradskoj vlasti. U Starom Gradu iz stranke isključen je Dado Stojnić zbog toga što je u izboru za gradonačelnika Sarajeva glasao suprotno stavovima stranke. Njegovim stopama krajem februara otišao je i njegov brat Denis, pa sada DF u Općinskom vijeću Stari Grad ima jednog, umjesto tri vijećnika.

Demokratska fronta imala je u Velikoj Kladuši dva vijećnika: Refiku Purić i Envera Pehlića. Iz stranke su isključeni jer su se priključili općinskoj većini pod vodstvom Laburističke stranke Fikreta Abdića, a Pehlić je k tomu izabran za dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća. U Neumu su, “zbog kršenja statutarnih obaveza i nepoštovanja instrukcija vezanih za formiranje općinskih vijeća”, odnosno zbog koaliranja s HDZ-om, iz stranke isključena oba vijećnika Demokratske fronte: Ivan Stanković i Stipe Čapeta. Bez njihovih glasova, u situaciji kad je dio vijećnika HDZ-a bio suzdržan, jednako kao što su suzdržani bili i vijećnici HDZ 1990, predsjedavajući ne bi bio izabran. Iako Demokratska fronta, očito je, gubi na svim frontovima, znakovito je da im u Sarajevu ide najlošije. Od 34 osvojena mjesta u općinskim vijećima Sarajevskog kantona, DF je izgubio osam, skoro četvrtinu, i to samo nekoliko mjeseci nakon izbora. A u Skupštini Kantona Sarajevo, i pokraj toga što su bili druga najjača stranka u ovoj Skupštini, ostali su bez stranačkog kluba jer jedan poslanik ne čini proljeće. /M.S./

 

PROČITAJTE I...

Ocvali, zanemoćali Lagumdžija (samo fizički, još uvijek je intelektualno nadmoćniji od sve te halaše koja ga ovih dana udara po cjevanicama) nije ništa ni bolji ni lošiji od Zlatka Lagumdžije kakvog znamo posljednjih dvadeset godina, a tek je sada postao predmetom njihovog zanimanja.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!