Čiji je Neum

Koliko se šovinizam udomaćio u pojedinim medijima, ali i sredinama, odlično pokazuje ovaj tekst s ekstremno-nacionalističkog hrvatskog portala Dnevnik.ba.

Koliko se šovinizam udomaćio u pojedinim medijima, ali i sredinama, odlično pokazuje ovaj tekst s ekstremno-nacionalističkog hrvatskog portala Dnevnik.ba.

Teško je reći šta je odvratnije u ovom članku: latentni antibošnjački šovinizam ili činjenica da je on kao takav skoro pa nesvjestan dio toka svijesti autorice budući da je, valjda, postao normalni dio javnog diskursa u nekim krajevima Bosne i Hercegovine.

U članku kojeg potpisuje Nikolina Lovrić, Bošnjaci se izjednačavaju s Osmanlijama, oslobodilačke operacije Armije RBiH, poput “Neretve 93”, kojom se pokušao deblokirati opsjednuti Mostar, stavljaju se u kontekst navodne “stoljetne” želje Osmanskog carstva da izbije na Jadran, kao izdajice, tj. Jude, označavaju se stanovnici Neuma koji su odlučili prodavati nekretnine drugom, valjda “nekrstu”, i praktično se Bošnjacima pokušava negirati pravo na vlastiti dio domovine.

Sve to još je morbidnije poznaju li historijske činjenice poput onih kolika je i kakva bila morska obala bosanskog kraljevstva, u posjedu kojih se begovskih porodica nalazilo zemljište na kojem se danas diže Neum, te od čijih je novčanih sredstava izgrađena gradska infrastruktura ovog grada za vrijeme SFRJ.

No, historija, zdrav razum i osnovna pristojnost nikada nisu bili obilježja ekstremista, pogotovo onih primitivne vrste koji vole da zajedničko prisvajaju kao samo svoje.

PROČITAJTE I...

Dr. Elvir Musić smatra da je knjiga Tajna jamačnog uvjerenja izašla u najboljem mogućem historijskom trenutku, kad je Bošnjacima bitno jasno definirati identitet i predstaviti ga sa svim njegovim ukrasima, jer, poput Abdullaha Bošnjaka, mnogi su Bošnjaci odlazili putevima znanja i slušali od meritornih učitelja čije je porijeklo također bilo iz Bosne

Sve je počelo kada je Edin Delić, današnji načelnik Općine Lukavac, koji je u ratu bio zadužen za obavještajno djelovanje, s jednim tehničarem s Radija “Tuzla” i njegovim sinom “upao” na frekvenciju Srpskog radija “Ozren”. U to vrijeme Radio “Ozren” bio je slušana radiostanica jer je signal zbog konfiguracije terena daleko dopirao

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!