Bošnjački zaokret: Putuj, Evropo

Čak i da se ne ostvari takav scenarij, da li je današnja krajnje licemjerna i ko zna kakva sutrašnja Evropska unija vrijedna tolikih odricanja Bošnjaka kao kolektiva, pogotovo jer u bilo kojoj varijanti pridruživanja Bosna i Hercegovina ne bi bila ništa više suverena nego što je sada, odnosno vjerovatno bi njena suverenost bila dodatno reducirana?!

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johannes Hahn u intervjuu za časopis Politico izjavio je da se nijedna od šest država tzv. regije (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo) nije spremna pridružiti Evropskoj uniji barem još sedam godina, a da postoje i mišljenja kako je čak i taj rok preambiciozan.

Hahn je kao najbliže kandidate istakao Srbiju i Crnu Goru, koje su već započele pregovore, nakon njih Albaniju i Makedoniju, dok su Bosna i Hercegovina i Kosovo na začelju. Indikativno je njegovo objašnjenje zašto je Bosna i Hercegovina na pretposljednjem mjestu, a tiče se toga da ona funkcionira po “dejtonskoj” logici koja nije u skladu s “briselskom” logikom.

Ovakvo licemjerno objašnjenje ravno je onome da čovjeka koji nije lud zarobite u luđačku košulju pa ga zatim izopćite iz društva jer je navodno luđak. O kakvom je neprincipijelnom stavu riječ, svjedoči i sama činjenica da su favoriti, danas od agresije potpuno amnestirana Crna Gora, a sutra i Srbija, daleko ispred Bosne i Hercegovine u procesu pristupa Evropskoj uniji, i to ponajviše sasvim svjesnom odlukom službenog Bruxellesa.

Jedini razlog zašto je je Evropska unija uopće zainteresirana za Bosnu i Hercegovinu jeste sprečavanje rasta utjecaja “istočnih” sila, bila to Rusija, Turska ili Kina. Ovakvo ponašanje “stare dame” prema Bosni i Hercegovini već je postalo gotovo poslovično. A zanimljivo je i to što postaje očito kako se ta “stara dama” više ne pokušava čak ni pretvarati da posjeduje metaforičku bilo mrkvu, bilo štap. To pred Bosnu i Hercegovinu, ali naročito Bošnjake, postavlja neke suštinske dileme.

Sve veće centrifugalne sile unutar Evropske unije, moralni i ideološki bankrot same ideje ujedinjene Evrope, globalna kriza liberalne demokratije, insistiranje na “judeo-kršćanskom” civilizacijskom krugu, uspon krajnje ksenofobične desnice u mnogim državama članicama i tako dalje, ne samo što garantiraju to da Bosna i Hercegovina skoro sigurno nikada neće postati država članica već vrlo vjerovatno i da Evropska unija kakva je današnja neće ni postojati za koju deceniju.

Čak i da se ne ostvari takav scenarij, da li je današnja krajnje licemjerna i ko zna kakva sutrašnja Evropska unija vrijedna tolikih odricanja Bošnjaka kao kolektiva, pogotovo jer u bilo kojoj varijanti pridruživanja Bosna i Hercegovina ne bi bila ništa više suverena nego što je sada, odnosno vjerovatno bi njena suverenost bila dodatno reducirana?!

Kakva bi tek odricanja morali praviti u svjetonazorskom, ekonomskom i društvenom smislu, nije potrebno ni spominjati. Zbog svega toga, nameće se pitanje je li kucnuo trenutak da u ova burna vremena, kada se otvaraju neki drugi horizonti, bošnjačka politika mijenja svoju višedecenijsku paradigmu po kojoj “evropski put”, tj. Evropska unija, nije imala bilo kakvu alternativu?

Nije li možda vrijeme da se bošnjačka politika prestane ponašati kao da ne vidi slona u sobi i je li možda kucnuo čas da se preuzme puna i isključiva odgovornost za sudbinu vlastitog naroda i izađe ispod već odavno kao papir tankog šinjela međunarodnog tutorstva i navodne protekcije? Zabluda da se može održati status quo nije ništa drugo nego svjesno pristajanje da se bude ona žaba koju kuhaju na laganoj vatri.

PROČITAJTE I...

Ili se Bošnjake želi fatalno oslabiti, paralizirati i neutralizirati kao relevantan faktor i politički subjekt sposoban za akciju i reakciju radi nekog krupnog događaja koji se treba desiti u budućnosti, a kakav je moguća secesija, ili se Bosna i Hercegovina, tačnije većinski Bošnjacima naseljeni prostori, žele urediti po uzoru na neke od nesretnih država s muslimanskom većinom kojima upravljaju manjinski i nelegitimni “prosvijećeni i progresivni” režimi koje se prihvata kao partnere jer drže pod kontrolom neugodnu “muslimansku većinu”

Nastale na ideji da javne škole nisu dovoljno kvalitetne i konkurentne, jer, po zilotima tzv. tržišne ekonomije, država nije sposobna ni za šta, proponenti ideje izborili su se za mnogo opuštenija pravila nego što važe za javne škole i mnogo slabiji nadzor nad čarter-školama. I tu leži glavni problem, zbog čega je to polje El Dorado za finansijske kriminalce

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Sead Jeleč 06.08.2018.

    Čega bi se to BiH trebala odreći da bi se priključilaEU? Korupcije, mafijaškog pravnog sistema, pljačke i strašenja svojih vlastitih naroda, korumpirane i stranačke policije i pravosuđa…? I koju bi to varijantu trewbala BiH da izabere umjesto EU? Ruski “komonvelt” ili Erdonaovu Tursku?ispada stvarno da je ovdje Dodik jedini “pravi Europejac”

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!