Aparthejd je ozakonjen: Novi, rasistički, izraelski zakon o nacionalnoj državi

S novim zakonom, cionistički plan da s lica Zemlje izbrišu palestinski narod i njihovu domovinu ulazi u novu fazu

Ono što su neki zapadni mediji nazvali “izraelski kontroverzni zakon o nacionalnoj državi” zapravo je rasistički zakon koji promovira sistem aparthejda. To je posljednji ekser u kovčeg dvodržavne solucije i mora ga odbaciti svako ko vjeruje u pravdu i mir.

Zakon kaže: “Izrael je historijska domovina jevrejskog naroda koji ima ekskluzivno pravo na nacionalnu samoopredjeljenost na tom tlu.” Ovo šalje zastrašujuću poruku palestinskoj manjini u Izraelu i milionima raseljenih Palestinaca da za njih zvanično nema mjesta u jevrejskoj državi. Palestinci koji žive u Izraelu već se tretiraju kao građani drugog reda, a ovaj će zakon njihov status učiniti još gorim.

Ovaj zakon određuje Jerusalem kao “jedinstveni i ujedinjeni glavni grad Izraela”. Ovo je još jedan šamar u lice međunarodnoj zajednici i bezbrojnim UN rezolucijama koje su odbacile ilegalnu okupaciju Jerusalema i palestinske zemlje. Uz punu podršku Trumpove administracije, Netanyahuova vlada bestidno pokušava legalizirati okupaciju i antagonizira cijeli islamski svijet. Sjetimo se da je 21. decembra 2017. godine Generalna skupština UN-a glasno odbacila, sa 128 glasova spram 9, odluku SAD-a da prihvati Jerusalem kao glavni grad Izraela. S ovim novim zakonom Izrael je ponovo pokazao da sebe smatra entitetom koji je iznad međunarodnih zakona.

Postoje i druge zabrinjavajuće klauzule u novom zakonu. Odnose se na važnost “razvijanja jevrejskih naselja kao nacionalnih vrijednosti”. Ovo nije ništa doli deklaracija o nastavku izraelske politike “naseljavanja”, tj. politike okupacije. Još se jednom pokazuje da je pokret za naselja preuzeo državu Izrael, potkopavajući svaku pomisao na demokratiju, jednakost i ljudska prava. Trudeći se da proširi i legalizira okupaciju kao državnu politiku, u 21. stoljeću pokazuje do kojeg je nivoa trenutni međunarodni poredak zasnovan na sili, a ne na pravima. Ovakav pristup podrazumijeva da će se bilo kakav politički dogovor na okupiranim palestinskim teritorijama desiti samo pod uvjetima koje postavi Izrael. To je recept za katastrofu i potpunu propast jer mir bez pravde nije održiv.

Novim je zakonom cionistički plan da s lica zemlje izbrišu Palestince i njihovu zemlju ušao u novu fazu. Nakon što je zakon usvojen, izraelski premijer Netanyahu rekao je Knesetu: “Ovo je definirajući trenutak u analima cionizma i historiji države Izrael.” Ovo je priznanje da će se cionistički projekt koji odbacuju mnogi savjesni Jevreji opredijeljeni za mir nastaviti na račun života, zemlje i slobode Palestinaca.

Svijet mora odbaciti ovaj zakon jer je njegova svrha istrebljivanje Palestinaca iz njihove domovine, fizički i legalno. Ovaj zakon predstavlja opasan presedan pri kojem okupaciona sila može proglasiti pobjedu i zahtijevati legalizaciju. Ovaj zakon podriva svaki osjećaj za međunarodni red i mir, a UN ponovo prokazuje kao slabašnu irelevantnu organizaciju.

Turska, Arapska liga, Katar i Evropska unija odbacili su ovaj zakon kao diskriminatoran i naglasile njegove fatalne konsekvence za dvodržavnu soluciju. U Knesetu je zakon prihvaćen sa 62 glasa za i 55 protiv. Mnoge jevrejske organizacije u SAD-u su ga kritizirale kao nepotreban i kontraproduktivan. Ti su glasovi važni i treba ih podržati. Sve zemlje, zajednice i lobiji koji vjeruju u zakonsko, moralno i historijski fer rješenje izraelsko-palestinskog konflikta trebaju se udružiti protiv branitelja rasizma i aparthajda.

Ne postoji moderna drama tako bolna i nepravedna kao što su agonija i patnja kojoj su Palestinci kao okupirani narod izloženi. Njihova je patnja utišana, marginalizirana i terorizirana od ekstremističkih naseljeničkih / okupatorskih, desničarskih izraelskih i američkih političara.

Ugnjetavanje i tenzije možda rade za dobrobit populističke politike i kratkoročnu dobit, ali nikada neće donijeti mir, red, sigurnost i prosperitet za muslimane, kršćane i Jevreje na Bliskom istoku. Američki političari prave ogromnu grešku dajući bezuvjetnu podršku izraelskoj rasističkoj i nezakonitoj politici. Oni koji šutke posmatraju ovu beskrajnu izraelsku okupaciju također su krivi za opravdavanje politike aparthejda. Palestinci i Izraelci zaslužuju bolje.

PROČITAJTE I...

Ermina Lekaj Prljaskaj je saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske nacionalne manjinu u Republici Hrvatskoj. Ova pripadnica albanske nacionalne manjine politički djeluje u Klubu zastupnika Milana Bandića i podržala je Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. To je bio povod za žestoku reakciju mladog aktiviste i bošnjačkog političara u Hrvatskoj Armina Hodžića. „Politiku koju vodite ne vodite u ime Bošnjaka Hrvatske“, poručuje Hodžić koji je do sada jedini viđeniji Bošnjak u Hrvatskoj, a da djeluje unutar nacionalnih institucija, koji je reagirao na događaje u Hrvatskom saboru. Otvoreno pismo Armina Hodžića prenosimo u cijelosti:

Želi li Bandić da Hrvati u Sarajevu i BiH imaju isti položaj kao Bošnjaci u Zagrebu, trebalo bi ukinuti institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa, posmjenjivati sve Hrvate direktore javnih poduzeća, ambasadore, generale, ministre, uvesti kategoriju Bošnjaka katoličke vjeroispovijesti i forsirati propagandu kako se Hrvatima daju velika prava jer je bošnjačka vlast u Sarajevu bila pokroviteljem godišnjeg hodočašća u organizaciji Katoličke crkve na spomen žrtvama Vukovara, uvesti davanje po dvadesetak hiljada maraka iz kantonalnih budžeta za izdavačku djelatnost manjinskih udruženja Hrvata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!