Aparthejd je ozakonjen: Novi, rasistički, izraelski zakon o nacionalnoj državi

S novim zakonom, cionistički plan da s lica Zemlje izbrišu palestinski narod i njihovu domovinu ulazi u novu fazu

Ono što su neki zapadni mediji nazvali “izraelski kontroverzni zakon o nacionalnoj državi” zapravo je rasistički zakon koji promovira sistem aparthejda. To je posljednji ekser u kovčeg dvodržavne solucije i mora ga odbaciti svako ko vjeruje u pravdu i mir.

Zakon kaže: “Izrael je historijska domovina jevrejskog naroda koji ima ekskluzivno pravo na nacionalnu samoopredjeljenost na tom tlu.” Ovo šalje zastrašujuću poruku palestinskoj manjini u Izraelu i milionima raseljenih Palestinaca da za njih zvanično nema mjesta u jevrejskoj državi. Palestinci koji žive u Izraelu već se tretiraju kao građani drugog reda, a ovaj će zakon njihov status učiniti još gorim.

Ovaj zakon određuje Jerusalem kao “jedinstveni i ujedinjeni glavni grad Izraela”. Ovo je još jedan šamar u lice međunarodnoj zajednici i bezbrojnim UN rezolucijama koje su odbacile ilegalnu okupaciju Jerusalema i palestinske zemlje. Uz punu podršku Trumpove administracije, Netanyahuova vlada bestidno pokušava legalizirati okupaciju i antagonizira cijeli islamski svijet. Sjetimo se da je 21. decembra 2017. godine Generalna skupština UN-a glasno odbacila, sa 128 glasova spram 9, odluku SAD-a da prihvati Jerusalem kao glavni grad Izraela. S ovim novim zakonom Izrael je ponovo pokazao da sebe smatra entitetom koji je iznad međunarodnih zakona.

Postoje i druge zabrinjavajuće klauzule u novom zakonu. Odnose se na važnost “razvijanja jevrejskih naselja kao nacionalnih vrijednosti”. Ovo nije ništa doli deklaracija o nastavku izraelske politike “naseljavanja”, tj. politike okupacije. Još se jednom pokazuje da je pokret za naselja preuzeo državu Izrael, potkopavajući svaku pomisao na demokratiju, jednakost i ljudska prava. Trudeći se da proširi i legalizira okupaciju kao državnu politiku, u 21. stoljeću pokazuje do kojeg je nivoa trenutni međunarodni poredak zasnovan na sili, a ne na pravima. Ovakav pristup podrazumijeva da će se bilo kakav politički dogovor na okupiranim palestinskim teritorijama desiti samo pod uvjetima koje postavi Izrael. To je recept za katastrofu i potpunu propast jer mir bez pravde nije održiv.

Novim je zakonom cionistički plan da s lica zemlje izbrišu Palestince i njihovu zemlju ušao u novu fazu. Nakon što je zakon usvojen, izraelski premijer Netanyahu rekao je Knesetu: “Ovo je definirajući trenutak u analima cionizma i historiji države Izrael.” Ovo je priznanje da će se cionistički projekt koji odbacuju mnogi savjesni Jevreji opredijeljeni za mir nastaviti na račun života, zemlje i slobode Palestinaca.

Svijet mora odbaciti ovaj zakon jer je njegova svrha istrebljivanje Palestinaca iz njihove domovine, fizički i legalno. Ovaj zakon predstavlja opasan presedan pri kojem okupaciona sila može proglasiti pobjedu i zahtijevati legalizaciju. Ovaj zakon podriva svaki osjećaj za međunarodni red i mir, a UN ponovo prokazuje kao slabašnu irelevantnu organizaciju.

Turska, Arapska liga, Katar i Evropska unija odbacili su ovaj zakon kao diskriminatoran i naglasile njegove fatalne konsekvence za dvodržavnu soluciju. U Knesetu je zakon prihvaćen sa 62 glasa za i 55 protiv. Mnoge jevrejske organizacije u SAD-u su ga kritizirale kao nepotreban i kontraproduktivan. Ti su glasovi važni i treba ih podržati. Sve zemlje, zajednice i lobiji koji vjeruju u zakonsko, moralno i historijski fer rješenje izraelsko-palestinskog konflikta trebaju se udružiti protiv branitelja rasizma i aparthajda.

Ne postoji moderna drama tako bolna i nepravedna kao što su agonija i patnja kojoj su Palestinci kao okupirani narod izloženi. Njihova je patnja utišana, marginalizirana i terorizirana od ekstremističkih naseljeničkih / okupatorskih, desničarskih izraelskih i američkih političara.

Ugnjetavanje i tenzije možda rade za dobrobit populističke politike i kratkoročnu dobit, ali nikada neće donijeti mir, red, sigurnost i prosperitet za muslimane, kršćane i Jevreje na Bliskom istoku. Američki političari prave ogromnu grešku dajući bezuvjetnu podršku izraelskoj rasističkoj i nezakonitoj politici. Oni koji šutke posmatraju ovu beskrajnu izraelsku okupaciju također su krivi za opravdavanje politike aparthejda. Palestinci i Izraelci zaslužuju bolje.

PROČITAJTE I...

U toku je svojevrsna “false flag” operacija nastala u nekoj od regionalnih obavještajno-političko-medijskih kuhinja, a kojih je Dnevni avaz dio. Insistiranje Radončićevih novina da se radi o prijetnjama koje navodno dolaze iz “radikalnih islamističkih krugova”, pokušaj da se u to involviraju Radončiću omražene osobe iz pravosuđa poput Meddžide Kreso, otvoreno korištenje kao izvora čovjeka kojeg su do jučer na stranicama Avaza nazivali umno poremećenom spodobom, pokušaj da se prijetnje iskoriste da bi se atakovalo na OSA-u, još jedinu državnu instituciju koja nije pala u šape antidržavne osovine Dodik – Čović – Radončić, i suluda namjera da se za sve to optuži ni manje ni više nego Bakir Izetbegović pokazuje da je na sceni nešto više od standardnog Radončićevog političkog beščašća i uobičajenog avazovskog propagandnog oportunizma

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!